Вести
15.09.2011

Сусрет генерала Милетића и председавајућег Војног комитета ЕУ


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић састао се данас у Генералштабу Војске Србијe са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Хаканом Сиреном.

Генерал Милетић је том приликом истакао да је реч о првој радној посети председавајућег Воног комитета ЕУ Министарству одбране и Војсци Србије и да је данас први пут у оквиру војне церемоније изведена химна Европске уније.

- Сматрам да је данашња посета генерала Сирена веома значајан догађај како за нашу војску, тако и за Републику Србију. Познато је да је спољнополитички приоритет наше земље чланство у Европској унији. Због тога тежимо да, између осталог, и безбедносну политику ускладимо са Европском унијом, тим пре што сматрамо да делимо иста основна уверења и вредности са осталим чланицама – истакао је генерал Милетић, додајући да је закључивањем Споразума о безбедносним процедурама за размену поверљивих информација између наше земље и ЕУ и Споразума за успотављање оквира за учешће наше војске у операцијама ЕУ за управљање кризама створен правни основ за наставак преговора о активнијем учешћу наше војске у тим операцијама.

Према речима начелника Генералштаба, заједничка безбедносна и одбрамбена политика Европске уније пружа могућност да и земље које нису чланице ЕУ учествују у различитим активностима из домена одбране, као што су обука, усавршавање кадра и учешће у мисијама ЕУ.

- Познато је да је након завршетка професионализације наше војске, крајем прошле године, једна од тежишних активности наше војске ангажовање у мисијама ЕУ, о чему ћемо у највећој мери разговарати током посете генерала Сирена – поручио је генерал Милетић.

Говорећи о значају посете, генерал Сирен је истакао да су од примарног интереса детаљи и сагледавање трансформације наше војске.

- Реч је о великом подухвату и ја знам да је професионализација један велики процес који изискује много рада и изузетно је тешко са регрутног система служења војног рока прећи на професионалну војску – истакао је генерал Сирен, додајући да је неопходно да се сагледа тренутно стање да видимо где смо и куда идемо јер је то јако битно у смислу будућег интегрисања Војске Србије у операцијама ЕУ.

Још један разлог посте је, такође, разговор о мисијама у којима српска војска већ учествује, као и о текућим мисијама ЕУ у Босни, Сомалији и Уганди. Биће речи и о развоју војних способности, што је актуелна тема код свих 27 чланица ЕУ које све пролазе кроз финансијске потешкоће.

- Уверен сам да ћемо у кратком временском периоду морати да на другачији начин направимо распоред и да се ујединимо, као и да користимо заједничке ресурсе како би били у стању да испратимо одређени ниво операција - истакао је генерал Сирен, додајући да је то јако важно када је реч о трансформацији наше војске.

Током дводневног боравка у нашој земљи, генерал Сирен ће разговарати са представницима Министарства одбране, Министарства спољних послова и члановима Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине.

Погледајте фотогалерију!

Email