Вести | Интервјуи
15.11.2013

Интервју команданта Копнене војске за „Одбрану“


Војска високих стандарда

Припадници Копнене војске својим учешћем у мултинационалним операцијама потврђују интерес и намеру Србије да на конкретан начин доприноси очувању мира и безбедности у свету. Наши припадници су веома сналажљиви и брзо реагују на проблеме, не одступајући притом од стандардних оперативних процедура које се примењују у мировним мисијама.

Дан Копнене војске – 16. новембар само је повод да се подсетимо да су припадници Копнене војске реализацијом мисија мира на Кипру, у Либану и другим земљама, обезбеђивањем мира на југу централне Србије и административној линији са Косовом Метохијом и пружањем помоћи цивилним структурама при заштити од елементарних непогода, дали посебан допринос јачању угледа Војске Србије.

О тим и другим питањима разговарамо са командантом генерал-потпуковником Александром Живковићем, чији је циљ даља изградња Копнене војске као савремене војне организације по међународним стандардима и критеријумима.

Господине генерале, како оцењујете оперативне способности јединица Копнене војске?

Генерал-потпуковник Александар Живковић– Копнена војска изграђује и унапређује оперативне способности припремањем јединица за одбрану Србије од оружанoг угрожавања споља, учешћем у изградњи и очувању мира у региону и свету и подршком цивилним властима у супротстављању претњама безбедности. Јединице Копнене војске граде оперативне способности и реализацијом садржаја индивидуалне и колективне обуке, посебно извођењем вежби, како у земљи тако и у иностранству. Посебно истичем показну тактичку вежбу са бојним гађањем „Ресава 2013“, која је са 990 учесника била највећа вежба Војске Србије у овој години и добила је највише оцене од државног и војног руководства.

У којим областима је остварен највећи напредак?

– У току ове године учинили смо значајан напредак у реализацији задатака обуке и подизања нивоа индивидуалне и колективне обучености, што  ће нам, свакако, бити тежишни задатак и у наредном периоду. С друге стране, попуна командантских и руководећих дужности у Копненој војсци допринела је не само унапређењу квалитета реализације постављених задатака, већ и смањивању броја ванредних догађаја и унапређењу функционисања војне организације. Сигурни смо и да ће опремање јединица по моделу војника пешадије М21 означити велики помак у опремљености војника за извршавање најсложенијих задатака, док нас поносом испуњавају резултати остварени у припреми и упућивању јединица Копнене војске ван граница Србије, у мултинационалне операције, којима доприносимо очувању мира и безбедности у свету.

После дуже паузе, у јединицама се организује обука резервног састава. На ком нивоу је њихова обученост?

– Знатно већи број лица из резервног састава је обучаван ове године и можемо рећи да је видљиво унапређен  ниво обучености резервног састава. Обезбедили смо довољно новчаних средстава за обучавање резервиста, а они су вредно радили, доказали војничке вредности и извршили преобуку на одређеним средствима. Посебно истичем обуку резервног састава у бригадама Копнене војске и Мешовитој артиљеријској бригади, у којима су вежбе, гађања и целокупна покретна логоровања јединица често реализована с припадницима резервног састава. У процесу оспособљавања тежиште је дато на обуци специјалности од посебног значаја, вишедневној обуци јединица најнижег степена развијености и обуци команди у оквиру реализације командно-штабних вежби.

Нисмо у потпуности задовољни одзивом лица из резервног састава, пошто се од укупног броја позваних лица на обуку одазвало око осамдесет посто. Сматрам да је у наредном периоду потребно обезбедити механизам који ће у потпуности обавезати све припаднике резервног састава да се јављају у своје ратне јединице и испуњавају своју законску обавезу.

Да ли сте задовољни стањем борбене технике?

– Ту имамо тешкоће у виду довољности новчаних средстава, недостатка резервних делова на тржишту или смањених ремонтних капацитета, али чинимо напоре да, пре свега, максималним ангажовањем људства, одржимо борбене системе и технику на нивоу сигурне употребљивости. Тежиште нам је на опремању специјалних, извиђачких, пешадијских, артиљеријских и оклопних јединица. Усвојени кључни пројекти опремања и модернизације су у различитим фазама реализације, али сигурно је да много очекујемо не само од опремања по моделу војника пешадије М21, већ и од набавке самоходних артиљеријских оруђа, савремених теренских и транспортних возила, АБХО средстава, самоходних и специјалних инжињеријских машина, тренажера и симулатора сложених борбених система, као и од опремања савременим извиђачким средствима и средствима за логистичку подршку.

Посебну пажњу посветићемо развоју командно-информационог система и модернизацији борбених возила, самоходних артиљеријских оруђа, тенкова и бродских оружаних система. Ове године је уговорена испорука наоружања и опреме, којом ће јединице Копнене војске бити опремљене у наредном периоду. Подсетићу, такође, да смо Центар за обуку јединица за мултинационалне операције опремили интегрисаним системом за симулацију погодака – MILES, који су донирале САД у оквиру програма за глобалну подршку миру.

Копнена војска је важан фактор сигурности на југу Србије и у Копненој зони безбедности?
   
– Безбедносна ситуација дуж административне линије и у Копненој зони безбедности је релативно стабилна, али осетљива, пре свега због појава кријумчарења робе и људи, бесправне сече шуме и самосталног појављивања припадника такозване граничне полиције самопрокламоване „Републике Косово“ на административној линији. На стање безбедности у Копненој зони безбедности утичу и илегалне миграције са простора Африке и Азије ка државама Европске Уније, будући да се копнена зона налази на правцу такозване „балканске руте“.

Сарадња са снагама КФОР-а је веома добра и интензивна и од посебног је значаја у случајевима када дође до усложњавања безбедносне ситуације. Достигнути ниво сарадње и узајамног поверења довео је до унапређења размене информација о дешавањима у захвату административне линије и квалитета реализације заједничких активности.

Како видите на симболику 16. новембра и Колубарске битке у контексту предстојећег обележавања стогодишњице Првог светског рата?

– За Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадије, изабран је 16. новембар, који је у славној војној историји српске војске познат као почетак Колубарске битке. Носиоци борбених дејстава српске војске током Колубарске битке били су једанаест пешадијских и једна коњичка дивизија, подржане са 426 артиљеријских оруђа. Колубарска битка је срушила мит о непобедивости аустроугарске војске и у многоме одредила даљи ток Првог светског рата.

Команда и јединице Копнене војске ће се наредне године укључити у обележавање стогодишњице Првог светског рата и то ће бити један од најзначајних задатака из области очувања и неговања традиција.

Ваша порука припадницима Копнене војске поводом празника?

– Од свих припадника Копнене војске очекујем несебично залагање и крајње професионалан однос према свим задацима и обавезама. Копнена војска је до сада успешно извршила све постављене задатке и очекујем да ће наши резултати у будућности бити још бољи.

Свим припадницима честитам Дан вида Копнене војске и поручујем да само потпуном преданошћу и љубављу према својој професији можемо оправдати поверење које нам је указано и остварити постављене циљеве.

Зоран МИЛАДИНОВИЋ

Учешће у мултинационалним операцијама

Прошле године, у ово време, у Либану је био ангажован један пешадијски вод са 36 војника, а ове године је у зону операције упућена пешадијска чета са 130 припадника из састава Треће бригаде. Поред стрељачког вода који извршава задатке на Кипру, убрзо ће и аутономни тим из Специјалне бригаде за заштиту бродова у мултинационалној операцији „Аталанта“ бити упућен у Сомалију.

У мултинационалним операцијама нашим припадницима пружа се прилика да упореде способности са припадницима страних оружаних снага, раде и стичу искуства у међународном окружењу, као и да се усавршавају на професионалном и личном плану. Та искуства примењују се у свакодневном раду у Копненој војсци, на штабним вежбама и полигонима, а она и указују да су обука наших јединица и процедуре слични са снагама које извршавају задатке у мултинационалним операцијама. Оно што је посебно уочено је да су наши припадници веома сналажљиви и да брзо реагују на проблеме, не одступајући при томе од стандардних оперативних процедура које се примењују у мировним мисијама. Добили смо могућност и да тестирамо наше наоружање и опрему у новим околностима и са задовољством могу да кажем да успешно функционишу и у другим климатским условима. Наведене оцене потврђују и партнери из страних оружаних снага, који су имали само речи хвале за наше војнике.

Вежбе са страним армијама

Припадници Копнене војске су током године реализовали девет међународних вежби, на којима је учествовало 217 старешина и војника. Две тактичке вежбе са бојним гађањем изведене су на територији Србије, а учествовали смо и на седам вежби у иностранству. Искуства стечена на међународним вежбама допринела су схватању места и улоге војске у савременим условима, драгоцена су и користе се при припреми и обуци јединица за упућивање у мултинационалне операције.

Увежбавањем са припадницима страних оружаних снага подижемо ниво способности наших састава за одговор на претње безбедности и доприносимо развијању међусобног поверења и јачању безбедности у свету.

Email