Вести
20.09.2012

Генерал Бјелица у посети Румунији


Генерал Бјелица у посети РумунијиЗаменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица борави у радној посети Румунији.

Током тродневне посете генерал Бјелица учествује у својству посматрача на састанку Управљачке групе Мултинационалног инжињеријског батаљона „Тиса“.

Генерал Бјелица присуствовао је данас и дану високих званица вежбе „Blonde Avalanche“ на којој три припадника Војске Србије учествују у својству посматрача.

Припадници Војске Србије учествују из године у годину у трилатералној  вежби „Тиса“ заједно са припадницима оружаних снага Румуније и Мађарске, на тај начин јасно потврђујући спремност за пружање помоћи у ванредним ситуацијама изазваним природним непогодама.

Мултинационални инжињеријски батаљон „Тиса“ формиран је 2002. године за потребе међународних операција одржавања мира и хуманитарне операције. Главни разлог формирања батаљона „Тиса“ је намера држава чланица (Румуније, Мађарске, Словачке и Генерал Бјелица у посети РумунијиУкрајине) да јединицу тог формата пошаљу у кризно подручје ради извршавања задатака у оквиру хуманитарних операција помоћи након природних катастрофа и операција превентивног деловања.

Републици Србији понуђено је чланство у Мултинационалном инжињеријском батаљону „Тиса“. Чланством у овом батаљону потврдила би се опредељеност за активан допринос и унапређење регионалних односа и регионалне сарадње а учешће у припремним активностима за ангажовање батаљона допринело би даљој изградњи интероперабилности са партнерским државама.

Поред представника Војске Србије, вежби „Blonde Avalanche“ у својству посматрача присуствовали су и припадници оружаних снага САД и Молдавије.

Email