Вести
31.05.2017

Полагање заклетве новог председника Србије


Дојучерашњи председник Владе Републике Србиjе и новоизабрани председник Србиjе Aлександар Вучић положио је данас заклетву на свечаноj церемониjи у Народноj скупштини Србиjе, чиме је почео његов петогодишњи мандат.


Свечаности су присуствовали бивши председници Србије, чланови Владе, дипломатског кора, представници верских заједница и бројни гости.

Вучић је заклетву положио на Уставу Србије, чији је посебан примерак направљен за ову прилику, и Mирослављевом jеванђељу, наjзначаjниjем ћириличном споменику српске и jужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века. Вучићу је Устав уручила председница Уставног суда Весна Илић Прелић.
 
После изговарања текста заклетве, Вучић је рекао да „не може да нађе речи и објасни и наду и страх које га обузимају, јер преузима дужност председника Србије и да ће му мир и стабилност бити срж политичког деловања.“

Након полагања заклетве, нови председник Србије је отишао до Андрићевог венца, где је испред зграде Генералног секретаријата председника Републике уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и два вида Војске Србије — Копнене војске и РВ и ПВО и рода речних јединица, а начелник Генералштаба Љубиша Диковић предао је рапорт новом председнику.
Бивши председник Томислав Николић сачекао је новог председника на улазу у зграду на Андрићевом венцу где је, у свечаној сали, нешто после 13 часова, организована церемонија ступања Вучића на дужност председника.

Одлазећи председник Николић уручио је Вучићу државни печат, као и посебну заставу.

Погледајте фото-галерију

Email