Вести
06.04.2009

Положени венци на споменик пилотима браниоцима Београда 1941. године


Поводом обележавања 68 година од почетка Другог светског рата у Србији и бомбардовања градова у Србији делегација Министарства одбране и Војске Србије, у којој су били командант Ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Драган Катанић, пуковник Горан Вујовић и потпуковник Горан Милошевић, положила је данас венац на споменик пилотима браниоцима Београда априла 1941. године.

Венце су на споменик пилотима који су страдали током агресије нацистичке Немачке на Краљевину Југославију, подигнут на Кеју иза Хотела Југославија, положиле и делегације Министарства рада и социјалне политике, Града Београда и више борачких организација и удружења.

Агресија на Југославију започета је 6. априла, ненајављеним ранојутарњим бомбардовањем градова, у коме је страдао велики број цивила. У такозваном 12-одневном априлском рату многоструко надмоћнијем непријатељу супротставили су се и пилоти Војске Краљевине Југославије који су, у готово безнадежној ваздушној борби, већ првог дана оборили неколико немачких авиона.

У оквиру програма, изнад Земунског кеја прелетео је авион "Галеб 2".

 

Email