Вести
28.08.2009

Резервни официри завршили школовање


У касарни “Генерал Јован Мишковић“ на Бањици данас је одржана свечаност поводом завршетка школовања мартовске генерације слушалаца Школе резервних официра.
Свечаности су присуствовали: министар одбране Драган Шутановац са сарадницима, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић са сарадницима, припадници Управе Војне академије, родбина и пријатељи новопроизведених резервних потпоручника.

Најуспешнији међу слушаоцима класе слушалаца резервних официра на Војној академији је резервни потпоручник Никола Малишић са просечном оценом 9,50, док је међу слушаоцима Школе резервних официра на ВМА најбољи био резервни порпоручник Гојко Обрадовић са просеком 9,21.

Школовање резервних официра у нашој војсци има веома дугу традицију. У школу резервних официра одлазили су најбољи и најспособнији високообразовани млади људи. Верујем да су ратови за Србију прошлост и да ће активна и резервна војска убудуће своја знања и способности усмерити ка очувању глобалног мира и помоћи становништву, у свим приликама, када то буде потребно – рекао је министар Шутановац.

Савремена Србија, истакао је Шутановац, своју политику заснива на јасно дефинисаним ставовима да све неспоразуме и конфликте треба решавати мирним и дипломатским путем на темељима Повеље Уједињених нација и принципима међународног права. Он је додао да само искрена и отворена сарадња међу државама води економском просперитету те да Србија нема алтернативу чланству у заједници европских држава. Само тако, подвукао је министар, може се допринети очувању националних интереса, пре свега економском развоју и бољим условима за живот грађана.

Шутановац је подсетио да је у претходном периоду враћено поверење грађана у Војску, али да се на томе систем одбране неће зауставити. Он је рекао да војска данас представља један од најјачих спољнополотичких капацитета.

Он је рекао да је занимање за похађање класе слушалаца резервнох официра веома велико што илуструје податак да је у септембру 2009. године три пута више младића конкурисало за ту школу у односу на број слободних места. Шутановац је закључио да то може бити веома значајан алтернативни извор попуне војске квалитетним официрским кадром. Министар је истакао да управо ових дана група од седам мушкараца и осам жена који су завршили цивилне факултете почиње оспособљавање на ВА и ВМА за официре Восјке Србије. Они ће, према министровим речима, након тога бити примљени у професионалну војну службу. Шутановац је нагласио да верује да међу најмлађом генерацијом резервних официра има оних који би желели да своју професионалну каријеру граде у војсци.

Министар одбране захвалио се родитељима и родбини новопроизведених резервних потпоручника што су својим присуством увеличали тај важан догађај. Он је посебно честитао најуспешнијим потпоручницима на изузетном успеху током школовања.

Начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна подсетио је на сложен и захтеван процес обуке и школовања резервних официра закључивши да су данас заслужено добили прве чинове. Начелник ВА рекао је да пред њима стоји могућност да задрже статус резервних официра или да се активирају и започну професионалну војни службу.

Резервни потпоручник Никола Малишић нагласио је да су све његове колеге наступили часно и пожртвовано, како у цивилству тако и у униформи. Он је нагласио да су сви они спремни, да када се то од њих очекује, ставе опште изнад личног. Малишић се захвалио свим професорима и старешинама ВА и ВМА, као и јединица у којима су слушаоци КСРО стажирали и стицали стручна знања.

Школовање је завршило укупно 88 слушалаца за резервне официре Војне академије и 25 Војномедицинске академије. У току шестомесечног школовања слушаоци из Војне академије положили су у просеку по 11 испита, савладали војничку обуку на полигонима и вежбалиштима ВС, где су извели 48 гађања из различитог наоружања. Слушаоци рода пешадије и инжињерије учествовали су у припреми и реализацији показне вежбе ''Дипломац 2009'' реализацијом наставних садржаја из предмета тактика, наоружање са наставом гађања и комуникације.

Слушаоци из Војномедицинске академије положили су у просеку по 23 испита, савладали војничку обуку на полигонима и вежбалиштима ВС, а праксу су стицали учествовањем у припреми и реализацији показне вежбе ''Дипломац 2009'' и на Универзијади 2009.

Просечна оцена мартовске класе слушалаца за резервне официре из Војне академије је врлодобар (8.12), а просечна оцена мартовске класе слушалаца за резервне официре из Војномедицинске академије је врлодобар (8.68).

Email