Вести
28.04.2011

Делегација Војске Србије у посети Бугарској


Делегација Војске Србије предвођена замеником начелника ГШ ВС, генерал-мајором Миланом Бјелицом, борави у званичној посети Републици Бугарској.

Током јучерашњег дана, генерал Бјелица разговарао је са својим колегом, вицеадмиралом Минком Кавалџиевим, који га је информисао о реформским процесима у Оружаним снагама Бугарске и плановима за наредни период, као и о учешћу припадника бугарске армије у мултинационалним операцијама.

Посебна пажња посвећена је билатералним војним односима и активностима које су већ договорене за текућу годину али и оним које би могле бити реализоване у наредном периоду.

Обострано је закључено да је војна сарадња врло добра имајући у виду квантитет и квалитет активности, али и да учешће на војним  вежбама и заједничка обука имају посебно место јер се ради о областима које су од примарног значаја за обе стране. Изражена је спремност да се ове активности, као и целокупна војна сарадња, интензивирају и унапређују и у наредном периоду. Иначе, припадници Војске Србије учествоваће ове године у две војне вежбе у Бугарској - „Marines 2011“ и „Energy flame“.

Заједничко гађање јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије и ОС Бугарске на полигону „Шабла“ у Буграској, које је први пут реализовано септембра месеца прошле године, планирано је и за ову годину. Двојица генерала дала су пуну подршку свим активносима на припреми и реализацији гађања.

Генерал Бјелица имао је сусрет и с начелником Генералштаба ОС Бугарске, генерал-потпуковником Симеоном Симеоновим. Током разговора истакнуто је да војна сарадња има континуиран позитиван тренд те да велики број заједничких активности омогућава унапређење интероперабилности и боље међусобно разумевање припадника двеју војски. Изражено је уверење да ће се такав тренд наставити и убудуће.

Делегација Војске Србије посетила је и 68. бригаду за специјалне операције где је, осим упознавања са информацијама о историјату и структури бригаде, присуствовала и приказу способнсоти ове јединице. За госте из Србије уприличен је и обилазак ваздухопловне базе „Граф Игнатиево“.

У наставку посете делегација Војске Србије посетиће Центар за обуку „Чаралица“ и Одбрамбени колеџ „Раковски“.

 

 

Email