Вести
25.08.2011

Посета министра одбране аеродрому "Морава"Министар одбране Драган Шутановац, председник Управног одбора „Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе“ Никола Станков и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица обишли су данас аеродром „Морава“ у Лађевцима код Краљева, на коме су у току радови на оспособљавању за цивилни саобраћај и његово укључење у мрежу аеродрома Републике Србије.

- Овај пројекат је највећи инфраструктурни пројекат који Министарство одбране и Војска Србије изводе протеклих неколико деценија - истакао је министар Шутановац. Он је нагласио да су Министарство и Војска и овим поступком показали не само да испуњавају законом дефинисане обавезе предвиђене мисијом, већ и да представљају бољитак за целокупну економију државе и региона.

- Аеродром „Морава“ географски је позициониран тако да у његовом ширем кругу живи око два милиона потенцијалних путника. Аеродром ће омогућити да фабрике наменске индустрије из непосредне околине преко аеродрома извозе своје производе. Војска Србије и данас учествује у изградњи Краљева после земљотреса. Само по основу плата и пензија садашњим и бившим припадницима Војске у Краљеву годишње се уплаћује 855 милиона динара и то је такође велика добит за град. Новим законом град добија одређена средства која су сада већа него раније. Важно је нагласити да је Војска Србије значајан фактор економске стабилности општине и градова у развоју широм Србије - истакао је министар Шутановац.

Аеродром "Морава" биће, након београдског и нишког, трећи аеродром у Србији са међународним карактеристикама. Министар је најавио да ће већ у октобру са аеродрома моћи да полећу мањи ваздухоплови до 100 места, а од пролећа наредне године биће оспособљен и за чартер летове и почеће да остварује приходе.

Шутановац је обишао радове на том аеродрому, где се приводи крају изградња пристанишне зграде, контролног торња, техноекономског блока, као и уређење писте.

- Ово је прва фаза изградње цивилног аеродорма "Морава", а већ наредне године почеће и друга фаза, после које ће овај аеродом постати савремена зрачна лука за међународне летове – рекао је Шутановац.

Вредност пројекта је око 32 милиона евра. Пројекат је са десет милиона евра подржала Влада Републике Турске, односно њихово Министарство одбране. Тренутно се тражи начин на који ће тај новац бити пласиран. Министар Шутановац се овом приликом захвалио и Министарству економије које је донирало средства у вредности од 2 милиона евра, локалној самоуправи, Агенцији за контролу летења Србије и Црне Горе која је са 3,5 милиона евра помогла пројекат градње контролног торња, као и представницима аеродрома “Никола Тесла” који са 2 милиона евра помажу и финансијски и у виду техничке помоћи и опреме.

Обраћајући се новинарима, председник Управног одбора Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков, истакао је да они улажу у најсавременију опрему која је тренутно расположива на светском тржишту.

- Од укупне инвестиције 2.1 милион евра ће се потрошити на изградњу зграде за контролу лета. Она ће потпуно задовољити законске потребе за добрим радним окружењем. Купићемо и најсавременије уређаје и системе у вредности од 1.5 милиона евра. Што се тиче самих контролора летења, аеродром “Морава” је и сада отворен за потребе војске и има комплетно разрађену организациону структуру и ми обезбеђујемо летење. Пријем и регрутација нових људи у контроли летења иде по устаљеном току. Тренутно примамо око 25 инжињера електро и саобраћајне струке и 15 техничара са искуством – додао је Станков.

Велимир Радосављевић, директор аеродрома “Никола Тесла” рекао је да ће након завршетка прве фазе радова бити око 50 нових радних места, а по окончању друге и додатних 150.

- Новац за прву фазу радова смо већ обезбедили – то је сума од 2 милиона евра коју смо донирали прошле године. На коришћење ћемо дати сву опрему за контрадиверзиону контролу, за техничко одржавање маневарских површина и за прихватање авиона. Паралелно са овим пословима, обучаваћемо и становништво Краљева и овога краја за рад на аеродрому “Морава” - закључио је Радосављевић.

Аеродром “Морава” ће, према речима градоначелника Краљева Љубише Симовића, бити од огромног значаја не само за путнички, већ и за теретни саобраћај.

- Ово подручје може значајно да подигне своје привредне ресурсе у области прерађивачке индустрије и пољопривреде, те ће нам аеродром веома користити. Локална самоуправа ће и даље учествовати у овом пројекту кроз процес откупљивање земљишта и изграде локалног пута који ће бити веза аеродрома са магистралом – истакао је Симовић.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питања новинара министар Шутановац је нагласио да се тендер за извођаче радова у другој фази изградње цивилног аеродрома „Морава“ расписује.

- Турска страна координира и прати расписивање тендера, јер ће њихова средства бити уложена. Сви извођачи који су тренутно овде на терену су локални извођачи и то је била првобитна намера, да на овај начин подржимо економију Краљева и околине. Нама је у интересу да наши пријатељи који улажу паре имају једну чисту и транспарентну слику. Мислим да ће турска страна добити део посла који се односи на повећање површине и осветљавања саме писте и то је један од најзахтевнијих делова посла, због чега исказујем захвалност и бившем и садашњем министру одбране Турске који су уложили заиста велику енергију да дају једну од највећих донација које је Министарство одбране добило од педесетих година прошлог века - рекао је Шутановац.

Према речима министра Шутановца, аеродром у пуном капацитету за чартер летове који ће из Краљева летети за летовалишта може да проради већ следећег пролећа.

„Желимо да нправимо најквалитетније могуће. Ми не мислимо да можемо да кренемо са великим летелицама из Краљева од првог дана. Желимо да сукцесивно обезбеђујемо средства и да се даље инвестира. Помоћ аеродрома Београд је велика. Они ће бити оператер који ће нам помоћи да руководимо цивилним делом аеродрома“, нагласио је Шутановац.

Одговарајући на питање новинара о судбини српских држављана који се налазе на аеродрому у Триполију, министар Шутановац је рекао да припадници Војске и Министарства не бораве у Либији, а уколико се установи да се људи који су раније били запослени у систему одбране налазе тамо, тај боравак је организован у њиховом личном ангажману и није у вези са безбедносним структурама Војске, нити су припадници неке безбедносне службе.

О наводима да се на листи земаља у којима би либијски вођа Моамер Гадафи могао да затражи азил налазе и Хрватска и Србија, Шутановац је указао на чињеницу да Хрватска од почетка подржава нападе НАТО алијансе на Либију што говори о неистинитости поменутих тврдњи, и да је реч о дезинформацији.

„Када смо евакуисали наше грађане из Либије, трудили смо се да их евакуишемо све и могу да кажем да је две трећине било више грађана у односу на наше податке. То су људи који су ангажовани путем приватних и страних компанија и који нису били у нашој евиденцији“, подвукао је Шутановац.

Говорећи о показној вежби јединице РОСА на граници са Косовском Митровицом, Шутановац је оценио да је свака вежба те врсте тренутно непримерена, јер на Косову и Метохији постоји простор на ком могу да се организују вежбе и без подизања тензије.

„Изгледа да Приштина и даље жели да држи висок ниво ризика и нервозе, и то је нешто што ће се наставити, али добро је да ми останемо стрпљиви, да будемо мудри и да не наседамо на очигледне провокације које воде новим сукобима Србије са међународном заједницом. Овом приликом апелујем на све на Косову и Метохији који су одговорни да на сличне провокације не одговарамо јер је то нешто што је већ виђено у прошлости и што нас је по правилу водило у погрешан смер“, истакао је Шутановац.

База Југ још један је од великих вишегодишњих пројеката Министарства одбране који је завршен прошле године.

„Планирамо да извршимо и конверзију базе Југ, да она буде мултифункционална. Идеја је да тамо буде регионални Центар за мировне операције и надам се да ће то ускоро и постати. Очекујемо више донација за промену намене и очекујемо да ћемо већ крајем године имати коначно одређене назнаке, и врло могуће једну вежбу више припадника различитих војски која ће се одржати на територији базе Југ“, нагласио је Шутановац.

Email