Вести
26.06.2010

Најмлађи војници положили заклетву


Војници јунске генерације данас су положили свечану заклетву у центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву, Јакову, Лесковцу и Зајечару, у присуству представника Војске Србије, својих родитеља, родбине и пријатеља и представника локалне самоуправе, СПЦ и организација које негују традиције ослободилачких борби Војске и народа Србије.

У 4. центру за обуку у Ваљеву давање свечане заклетве најмлађима у строју одбране, међу којима је и 16 девојака, честитао је начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић.

- За наш народ одбрана отаџбине увек је представљала свету дужност, право и част. Потврда тога је и висок одзив регрута у јунском року, велико интересовање младих за професионално служење војске, али и резултати школовања на војним образовним институцијама, истакао је генерал Милетић.

- Млади војници, полагањем војничке заклетве од данас сте и званично у строју Војске Србије. Стога је овај частан чин на понос вама, вашим породицама и нашем народу. Полагањем војничке заклетве служите узвишеном циљу – сигурности и угледу Србије и грађана који у њој живе. Војска Србије ће ове године завршити професионализацију, што значи да ће војничке дужности обављати професионални војници. Ви сте једна од последњих генерација које ће војни рок служити на овај начин. Верујем да ће многи од вас изабрати војни позив и као професионални позив. Желим вам да војни рок одслужите у миру, да се врхунски оспособите, али да никада не будете у прилици да овде стечена знања проверите у пракси – истакао је генерал Милетић честитајући најмлађој генерацији војника Војске Србије.

Генерал Милетић је као основни циљ Војске истакао обучавање и оспособљавање команди и јединица за планирање и извођење додељених мисија и задатака.

- Представљамо чврст ослонац руководству земље у заштити територијалног интегритета Србије, изградњи поверења, унапређења безбедности и стабилности у региону и развијамо сарадњу и партнерство са међународним безбедносним организацијама и институцијама са циљем стварања јаке војске и армије. Остварење тог циља подразумева реализацију низа задатака, пре свега привођење крају трансформације и професионализације војске, изградњу и унапређење њених оперативних способности, ангажовање у оквиру програма Партнерство за мир и учешће у међународним мировним мисијама. Наш стратегијски циљ јесте реформисана војска – нагласио је генерал Милетић.

На данашњој свечаности у Ваљеву припадници гарде извели су егзерцир – атрактивну вежбу са наоружањем у низу стројевих радњи. Егзерцир су извели и у центру града пред бројном публиком. 

Email