Вести
31.08.2011

Састанак начелника Генераштаба и команданта КФОР-а


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и командант КФОР-а генерал-мајор Ерхард Билер разговарали су данас у италијанској бази Вилађо у Пећи. Реч је о састанку високог нивоа Заједничке комисије за примену Војно-техничког споразума.

Генерали Милетић и Билер разговарали су о тренутној општој ситуацији на Косову и Метохији, о конкретним детаљима недавних догађаја на северу Косова и Метохије, као и о мерама које је тим поводом предузео КФОР. Том приликом генерал Билер је изразио уверење да је његово посредовање помогло да дође до договора и истакао да је КФОР деловао независно, руковођен искључиво безбедносним разлозима.

У наставку разговора, генерал Билер је објаснио контролне процедуре и ограничења које је КФОР увео на административним прелазима ради безбедности. Он је навео да је пролаз дозвољен приватним возилима и аутобусима, док је, осим у изузетним случајевима, забрањен камионима. Дозвољено је допремање добара за Српску православну цркву и хуманитарне помоћи.

Генерал Билер се захвалио генералу Милетићу на размени информација и доброј комуникацији током трајања кризе. Он се осврнуо на умирујући ефекат одмерених и корисних изјава српског војног руководства током протеклих недеља и изразио уверење да је Заједничка комисија на свим нивоима обезбедила своје функционисање и ефикасност од самог почетка кризе током ноћи 25. јула.

Генерали Милетић и Билер су сарадњу између Војске Србије и КФОР-а оценили као добру и професионалну, засновану на узајамном уважавању, чак и у напетим тренуцима. Примери ове успешне сарадње су једновремене патроле дуж а/л, размена информација од значаја за стање безбедности између мултинационалних борбених група КФОР и јединица Војске Србије као и укупна сарадња у оквиру Заједничке комисије.

Генерали Милетић и Билер сагласили су се да је, изузимајући инциденте током прве недеље кризе, општа ситуација дуж а/л релативно мирна и стабилна. Неке криминалне активности попут кријумчарења, илегалних миграција или илегалне сече шуме биће сузбијене професионалном сарадњом безбедносних снага са обе стране а/л као и једновременим патролама дуж а/л. Ова сарадња биће прилагођена новој ситуацији, о чему ће се разговарати на нивоу Заједничке комисије.

Ово је уједно био и последњи састанак генерала Милетића и генерала Билера, који ће командовати КФОР-ом до 9. септембра 2011. године. Двојица генерала захвалила су се један другом на доброј и професионалној сарадњи. Они су изразили уверење да ће се састанци високог нивоа Заједничке комисије одржавати и убудуће. Након разговора, генерали Милетић и Билер обишли су Дечане.

Састанци Комисије одржавају се редовно, на различитим нивоима, од 1999. године, у складу с обавезама преузетим Кумановским споразумом. Примарни циљеви ових састанака су одржавање везе, решавање проблема и праћење ситуације ради испуњавања услова Војно-техничког споразума. То подразумева, на пример, размену информација о снагама безбедности с обе стране административне линије (а/л), њиховим вежбама и операцијама или о питањима безбедности на а/л.

 

Email