Вести
16.11.2010

Свечаност поводом Дана Копнене војске и рода пешадије


У нишкој касарни “Мија Станимировић“ данас су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовали централној свечаности обележавања Дана Копнене војске и Дана рода пешадије.

Свечаности су присуствовали државни секретари и помоћници министра одбране, команданти видова Војске Србије, начелници управних округа, градоначелник града Ниша, представници СПЦ, борачких удружења, школа и други гости.

На свечаности је изведен дефиле команди и јединица КоВ формиран од команде КоВ, 1, 2, 3 и 4.бр КоВ, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Речне флотиле, 3. и 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО и 21. батаљона везе. Приказан је и дефиле моторизованих подешелона и то јединица декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама, оклопних јединица из састава 3.бр КоВ, артиљерије, артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и специјалних јединица. Посебно занимање присутних посматрача привукли су заједнички скокови падобранаца из специјалне бригаде ВС и специјалне јединице ОС Италије „Folgore“.

На почетку обраћања, министар одбране Драган Шутановац честитао је Дан вида и посебно поздравио припаднике Копнене војске који су се у овој години придружили као професионалци и тиме показали да имају велико поверење у Војску Србије и у државу Србију.

„Копнена војска је најбројнији вид у српској војсци, а самим тим и најважнији. Данас је организована према светским стандардима, прилагођена да се супроставља променљивим безбедносним изазовима и извршава задатке у мисијама, дефинисане законом. У протеклој години Копнена војска је успешно реализовала све задатке, од којих је свакако најважнији и најсложенији обезбеђивање административне линије према Косову и Метохији. Копнена војска дужи низ година активно доприноси стабилизацији стања на југу Србије и враћању поверења у државу и у Војску Србије“, рекао је министар Шутановац.

Он је посебно нагласио да је Копнена војска пружила несебичну помоћ становништу на територијама недовољно развијених општина у Србији, градећи путеве и мостове. И данас, рекао је министар, пружамо помоћ грађанима Краљева који су настрадали у земљотресу. „Енергија коју показујемо у Краљеву је енергија Војске и свих грађана“, подвукао је он.

Говорећи о реформи система одбране,министар Шутановац је истакао:

"Сматрамо да уколико желимо да будемо бољи, пратимо савремене трендове и имамо модерну војску, морамо и сами да се мењамо. То смо и чинили. Недавни извештај Европске комисије управо говори да је реформа система одбране призната од стране комисије и да је посебно наглашено да смо све задатке у процесу реформе испунили.Заокружили смо нормативно-правну регулативу и извршили организацијске промене у МО и ВС по најсавременијим стандардима света".

Завршили смо реформу војног школства и управо ћемо, ових дана, отворити Универзитет одбране, као дефинитивну тежњу да се заокружи систем школства и научне делатности у Војсци Србије, рекао је министар додајући
да је покренут и развојни програм у области производње и ремонта наоружања и војне опреме. "Оно на шта смо посебно поносни је војно-економска сарадња и помоћ одбрамбеној индустрији. Уговори који су направљени превазилазе све раније и данас је Србија најмања земља на свету са значајним извозом наоружања и војне опреме, нагласио је Шутановац.

"Унапредили смо међународну војну сарадњу на свим пољима и са преко педесет земаља света развијамо интензивну војну сарадњу. Сама чињеница да смо прошле године имали посете НГШ руске, кинеске и војске САД и похвале које смо од њих добили говоре да смо постали важан фактор стабилности не само у региону него и у свету. Посебно наглашавам наше учешће у мултинационалним операцијама, у којима данас највеће присуство имају припадници КоВ".

У оквиру мировних мисија УН, од пре месец дана припадници наше војске се налазе на Кипру, а предстоји учешће у мисији у Либану, док у Чаду већ неколико месеци учествују као самосталан састав, казао је он.

"Желимо да се приближимо интеграцијама у Европској унији учествујући у мировним операцијама ЕУ. Данас грађани Србије желе да виде Србију у ЕУ а ми желимо да видимо Србију као важног чиниоца безбедности у ЕУ".

Министар Шутановац је најавио да ће од половине наредне године у саставима војске бити свештеници, који ће и сами проћи војну обуку, али неће носити оружје.
"То је традиција српске војске, али и потреба савремених војски", казао је министар и додао да су све законске претпоставке за присуство војних свештеника завршене.

- Најважнији нам је повратак угледа и поверења, што се види и кроз податак да данас имамо четири кандидата за једно упражњено место професионалног војника. У наредном периоду нас очекује завршетак професионализације, за коју смо добили рок до краја ове године. Чињеница да су овде данас присутни само професионални војници говори да ћемо тај процес завршити.
Недостатак финансијских средстава и материјална криза успорили су реализацију плана опремања. Очекујемо да у наредном периоду обезбедимо потребна средства и усмеримо их у набавку савременог наоружања и војне опреме. Желим да нагласим да систем одбране није само потрошач буџета, и да више десетина хиљада грађана у Србији има свој посао и прима плату, не само у ВС већ и они који раде у индустрији, рекао је министар одбране.

У свом говору командант КоВ, генерал потпуковник Љубиша Диковић, је нагласио да КоВ представља око половину укупног бројног стања ВС и да извршава највећи део задатака Војске у целини. Он је посебно истакао да су припадници КоВ у процесу обуке извели 392 тактичке вежбе и 117 и тактичких вежби са бојним гађањем.

„При крају је обука декларисане јединице и тиме одлучно спроводимо идеју МО, јер добро знамо да се данас, у миру, Србија брани у свету и да је прва линија одбране Србије у мировним мисијама.“

У склопу обележавања Дана КоВ одржан је и низ других манифестација, попут изложбе фотографија „Српска војска у објективу у Првом светском рату“, променадног дефилеа Војног оркестар Ниш, позоришне представе Београдког драмсог позоришта , пројекције филма „Марш на Дрину“, полагања венаца на споменик краља Александра у Нишу и свечане академије.

Email