Вести
15.06.2011

Сусрет генерала Милетића и адмирала Ди Паолe


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић састао се данас са председавајућим Војног комитета НАТО адмиралом Ђанпаолом Ди Паолом у Дому Гарде на Топчидеру.

На заједничкој конференцији за медије након састанка генерал Милетић истакао је да је Стратегијска војна конференција била добра прилика да се оснажи сарадња у области одбране са великим бројем земаља.

- Током данашњих разговора са адмиралом Ди Паолом заједнички смо оценили да је радни део конференције био успешан и да очекујемо да ће дати позитивне резултате у даљем развоју способности партнерских земаља. Такође, сагласили смо се, а то је јуче рекао и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абријел, да НАТО у потпуности уважава нашу позицију војне неутралности – нагласио је генерал Милетић, додајући су врата за сарадњу наше војске са НАТО отворена, а да су ниво и модалитет сарадње ствар наше одлуке.

Према његовим речима, желимо да користимо искуства НАТО и њихових команди, али и да изграђујемо заједничке способности у области доктрина, организације војске, обуке команди и официра, да развијамо лидерство и војноекономску сарадњу.

Обраћајући се окупљеним новинарима, адмирал Ди Паола је, такође, потврдио да је београдска конференција била успешна и веома значајна јер је окупила велики број високих војних званичника из целог света.

- То је потврда да НАТО и партнери препознају значај ваше земље – поручио је адмирал Ди Паола додајући да Алијанса сматра Србију, која је војно неутрална држава, веома значајним партнером и да се радује интензивирању сарадње, као и да сваки партнер одређује модалитет и интензитет сарадње.

Према његовим речима, јасно је да Алијанса има интерес за стабилност и развој Балкана и да  постоји оптимизам када је реч о будућности региона у интеграцијама, али свака земља појединачно има право да бира свој пут.

Одговарајући на питањa новинара, генерал Милетић и адмирал Ди Паола рекли су да је током разговора било речи и о модификацији и имплементацији Војнотехничког споразума, процењујући да је то питање јако значајно за наше односе са НАТО, као и за релаксацију укупних односа.

Генерал Милетић је додао да се са адмиралом Ди Паолом сагласио да постоји обострани интерес да се о томе разговора, да се на најбољи могући начин реше сви постојећи проблеми и да је на вишим политичким структурама у НАТО да се да одговарајући одговор.

Говорећи о истој теми, адмирал Ди Паола истакао је да је Војнотехнички споразум био модификован током протеклих година када су се стекли услови за то и да су разговори о овом питању у току. - Тек ће се видети у ком правцу ће ићи њихов исход, истакао је Ди Паола. Оно што је важно, како је нагласио, код обе стране постоји воља за бављење тим питањем.

Након састанка са генералом Милетићем, адмирал Ди Паола одржао је предавање старешинама које се школују за најважније војне дужности у Школи националне одбране говорећи том приликом о савременим безбедносним изазовима у свету.

 
Email