Вести
24.03.2012

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовањуПоводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић положили су данас венац на Спомен обележју жртвама страдалим у НАТО бомбардовању 1999. године у Алексинцу.

У име Министарства одбране и Војске Србије венце су положили заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић и командант Ваздухопловства и противаздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак.

Венце на Спомен обележје жртвама положили су и представници Општине Алексинац и родбина настрадалих, а комеморацији је присуствовао велики број грађана Алексинца, као и припадника Војске Србије, Гарде и кадета Војне академије.

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовањуПредседник Тадић је, после полагања венаца, рекао да је много места у Србији као што је Алексинац и да је то место где одајемо почаст настрадалим грађанима.

- Као што је песникиња малочас рекла, тај рат нам се догодио „од Милице до Грделице“ и он је био злочин против наше земље и против нашег народа. Ми ћемо увек овај дан обележавати сећајући се настрадалих. Нажалост, не можемо да вратимо оне који су изгубили живот али у нашем сећању продужавамо њихово постојање, рекао је председник.

- Све оно што чинимо у будућности треба да буде саздано на тај начин да више никад не будемо укључени у било који рат, чувајући пре свега људске животе и нашу земљу, нагласио је председник Тадић.

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовањуАлексинац је град са 17.000 становника у долини Јужне Мораве који је у пролеће 1999. године бомбардован неколико пута. Спомен обележје жртвама подигнуто је на месту где су 5. априла погођене приватне куће. Том приликом погинуло је 11 особа, 50 њих задобило je теже телесне повреде, више стамбених објеката потпуно je уништено укључујући и Дом здравља и Хитну помоћ.

Тај град поново је бомбардован 27. маја када су погођене приватне куће и индустријска зона града.

Поводом Дана сећања данас су положени венци на спомен обележја широм Србије, којима је обележено страдање у ваздушној интервенцији НАТО против Савезне Републике Југославије, која је трајала 78 дана. Бомбардовање је завршено 10. јуна потписивањем Кумановског споразума и усвајањем резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовањуДан сећања на настрадале у НАТО бомбардовању обележен је у командама, јединицама и установама Војске Србије низом комеморативних скупова и полагањем венаца на споменике страдалим припадницима Војске.

У касарни „Топчидер“ у Београду, у присуству свих припадника команди, јединица и установа које базирају у касарни, венце и цвеће положиле су делегација Команде за обуку, предвођена пуковником Маринком Павловићем, делегација Удружења породица палих бораца ратова 1990-1999. и чланови породица погинулих припадника команде 1. армије Војске Југославије.

У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу  цвеће су положиле делегације Копнене војске, на челу с бригадним генералом Војином Ч. Јондићем, Клуба генерала и адмирала, удружења војних пензионера, организације резервних војних старешина и породице погинулих.

Email