Вести
20.04.2012

Министар одбране уручио војне спомен-медаље


Поводом Дана Војске Србије, министар одбране Драган Шутановац уручио је данас одликовања – војне спомен-медаље припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Свечаности у Великој ратној сали старог Генералштаба присуствовали су заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица и предстaвници Министарства одбране и Војске Србије.

Указом председника Републике Србије, сребрне медаље за храброст „Милош Обилић“ уручене су потпуковнику Славиши Влачићу, потпуковнику Младену Костићу, мајору Горану Ненадовићу и потпуковнику Ивици Станковићу. Поред тих признања, министар одбране уручио је и 44 спомен-медаље за изузетне резултате у војној служби, два за рањавања у борбеним дејствима, 9 за учешће у мултинационалним операцијама и једну за достигнуће у спорту.

Честитајући припадницима Министарства одбране и Војске Србије на додељеним признањима, министар Шутановац истакао је да је историја српског народа дубоко везана за војску и да не постоји ниједан сегмент развоја српске државе и српског друштва у коме припадници војске нису учествовали, било да је реч о одбрани земље, цивилно-војној сарадњи или о мисији учествовања у мировним операцијама ван граница наше земље.

– Дуга традиција медаља и одликовања показује колико је војска била са својим народом и колико поштовање према војсци постоји. Данас можемо да кажемо да је војска постала најпоштованија институција у Србији и то захваљујући вама и онима који су данас добили медаље, рекао је министар одбране.

Он је додао у протеклих неколико година, када су нас задесиле елементaрне непогоде, није постојао ниједан догађај у ком војска није учествовала.

- Поносни смо и на наше спортисте, на све оне који су учествовали на разним спортским активностима носећи дрес Војске Србије и освајали медаље равноправно се такмичећи са професионалним спортистима. Међутим, оно што је најважније је да сте својим примером показали да сте учешћем у цивилно-војној сарадњи и у мировним мисијама подигли ниво оперативних способности, што треба да буде приоритет у будућности, истакао је министар Шутановац уверен да су данашња признања уствари обавезе за све који носе обележја Војске Србије и мотив другима да наредних година добију заслужена признања.

- Војска Србије пролази кроз велику трансформацију и данас је препозната као један од најмодернијих сегмената нашег друштва, а да би тако остало и у будућности неопходно је да се сви припадници војске посвете на исти начин као што сте ви то чинили, рекао је министар и додао да сви са поносом у будућности помињу овај дан и медаље које су добили.

Војне спомен медаље, у складу с традицијом професије од изузетног значаја, највиша су војна признања која се додељују за велики допринос у остваривању војних задатака. Прва свечана додела војних спомен медаља припадницима Министарства одбране и Војске Србије одржана је 15. фебруара прошле године.

 

Email