Вести
12.07.2011

Обележен Дан Друге бригаде


Данас је у краљевачкој касарни „Рибница“ свечано обележен Дан Друге бригаде Копнене војске - 12. јул, који се обележава у знак сећања на чувени Бој на Карановцу.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници локалне самоуправе, предвођени начелником Рашког управног округа Матејом Мијатовићем, представници Српске православне цркве, Полицијске управе Краљево, школа, организација, удружења и предузећа из Краљева.

Генерал Диковић честитао је празник припадницима Друге бригаде и истакао да су Копнена војска и Друга бригада у њеном саставу у току прошле и ове године реализовали све задатке из процеса реформе Војске Србије, извели бројне тактичке вежбе с бојним гађањима, обучили саставе за учешће у мултинационалним операцијама, део официра школовали у иностранству и помогли народу у несрећама које су их задесиле. Он је подвукао да ће се у овој години наставити реформа Војске Србије заснована на традицијама српске војске и да ће Војска бити тако димензионисана да може да одговори свим безбедносним изазовима.

Начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић посебно се захвалио припадницима Друге бригаде на свему што су учинили на отклањању последица од разорног земљотреса у Краљеву и поплава у Новом Пазару.

Бригадни генерал Душан Стојановић, командант Друге бригаде, нагласио је да је у протеклом периоду развијена успешна сарадња са локалним органима власти, културним и просветним институцијама и верским заједницама на целом простору размештаја јединица Друге бригаде. Он је подсетио да су припадници Друге бригаде пружили помоћ грађанима Краљева, Новог Пазара, Сјенице и Љубовије у отклањању последица земљотреса и поплава.

Присутни гости су током свечаности погледали тактичко-технички збор наоружања, технике и опреме Друге бригаде, видели дефиле јединица, као и наступе КУД „Абрашевић“ из Краљева и „Санџак“ из Новог Пазара.

Припадницима Друге бригаде честитке су упутили министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије, док је командант Копнене војске наградио капетана Ивана Новичића, заставника Горана Рајачића и професионалног војника Милана Антонића.

Додељене су и плакете најбољој чети, одељењу, чуварској служби и возачу. Најбоља чета је извиђачка чета 20. командног батаљона, најбоље одељење 1. извиђачко одељење из састава 21. пешадијског батаљона, најбоља чуварска служба је чуварска служба касарне „4. пук“ из Ужица а најбољи возач је десетар Горан Пајовић.

У оквиру обележавања Дана Друге бригаде синоћ је за грађане Краљева приређен егзерцир Гарде и концерт Репрезентативног оркестра Гарде

Погледајте фотогалерију!

Email