Вести
03.11.2010

У Краљеву међу припадницима Војске нема повређених


Министар одбране Драган Шутановац у пратњи заменика начелника Генераштаба генерал-потпуковника Младена Ћирковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Љубише Диковића посетио је данас касарну „Јован Курсула“ у Краљеву где се синоћ догодио снажан земљотрес.

Представници МО и ГШ сагледали су оштећења на објектима инфрастуктуре у касарни где је смештен део јединица Друге бригаде Копнене војске.

Министар Шутановац изјавио је том приликом да је у јутрошњем земљотресу причињена материјална штета на објектима Војске Србије, али да на срећу међу њеним припадницима нема повређених, и поручио да је Војска спремна да помогне цивилном становништву, уколико за то буде било потребе.

"На жалост, земљотрес који је погодио Краљево и округ, осетио се чак до Београда, направио је велику материјалну штету и однео два живота, а има и више десетина повређених. Штета је направљена и на објектима Војске Србије и на срећу међу припадницима војске нема повређених", рекао је Шутановац приликом обиласка касарне "Јово Курсула" у краљевачком насељу Јарчујак.

"Оно што сада морамо, то је да санирамо оштећене објекте и доведемо их у првобитну намену", казао је Шутановац и додао да су објекти у овој касарни недавно ревитализовани, те да сада поново следи издвајање новца како би се поправили.

Припадници Војске Србије тренутно раде на рашчишћавању у касарни, рекао је Шутановац и поручио да је Војска спремна да пружи сву неопходну помоћ, уколико је то потребно цивилном становништву.

Он је додао да су спремљене и цистерне и људство и поновио да, уколико буде било потребно да се помогне цивилном становништву, Војска ће бити прва да то учини.

Родитељима војника који су на одслужењу војног рока министар је поручио да нико није угрожен, да су сви безбедни и да се све активности обављају у складу са плановима.

"Нема проблема за Војску, а имаћемо проблема са материјалним средствима", рекао је министар.

Kомандант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Душан Стојановић је прецизирао да се војска у Краљеву размешта у две касарне, у касарни Рибница и у касарни у Јарчујку.

Он је додао да у касарни Рибница штета није велика и да ће бити санирана унутрашњим капацитетима, док се у Јарчујку још врше процене и по питању безбедности, односно да ли објекти могу да се користе за смештај људства.

Стојановић је додао да се ради на рашчишћавању, а да су припадници Војске Србије спремни за пружање помоћи градском штабу у Краљеву у свим задацима који буду у складу са захтевима тог штаба.

У Касарни Јарчујак на објектима се виде знатна оштећења попуцали зидови и на појединима је пао димњак и пали су црепови, док је на једном од објеката пао део кровне конструкције, а и у унутрашњости објеката се виде напрслине, опао малтер, намештај...

Email