Вести
18.10.2012

Посета делегације OPCW Центру за усавршавање кадрова АБХО


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Центар за усавршавање кадрова АБХО, у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, данас је посетила делегација Организације за забрану хемијског оружја (Organisation for Prohibition of the Chemical Weapons–OPCW).

Чланове делегације, заменицу генералног директора OPCW Грејс Амал Асирватам и директора Инспектората Марселс Кос Силвиера Кампосa примили су командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић и командант ЦУК АБХО пуковник мр Слободан Савић.

Командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић изразио је захвалност због посете високе делегације OPCW која је једна од веома активних организација Уједињених нација. Он је том приликом рекао је да ова посета представља признање Команди за обуку и ЦУК АБХО који од 2004. године подржава активности те организације.

Генерал Стојановић је нагласио да постоје планови према којима ће ЦУК АБХО да се трансформише у „Регионални центар АБХО“, који би у потпуности био у функцији земаља региона. Потписани уговори о дугорочној сарадњи у области АБХО са OPCW, Републиком Чешком и у припреми са Републиком Аустријом доказ су да је ЦУК препознат и у међународним оквирима са чиме се сложила и заменица генералног директора OPCW Грејс Амал Асирватам.

Посета делегације OPCW Центру за усавршавање кадрова АБХОТоком састанка члановима делегације је презентован Центар, а током посете обишли су и део инфраструктуре (кабинети информатике, хемијског оружја, нуклеарног оружја, РХБ заштите и деконтаминације, дидактички кабинет и РХ лабораторија).

Чланови делегације посетили су објекат „Равњак“, где су се упознали са активностима на тренинг вежби инспектора OPCW, као и цркву „Лазарица“ у Крушевцу.

Циљ данашње посете је обилазак и упознавање са заједничким активностима у вези са вежбом Инспектората OPCW под називом „Истрага у случају наводне употребе хемијског оружја“, која се изводи од 8. до 19. октобра 2012. године у Крушевцу. Носилац реализације вежбе је OPCW, а припадници Центра пружили су логистичку и стручну подршку.

Email