Вести
11.12.2008

ЛОВЕ ТЕРОРИСТЕ КО ОД ШАЛЕ


снајперистаИзазови, авантура, жеља за доказивањем и напредовањем – основна су начела која су привукла све који раде у Специјалној бригади Војске Србије. Обука специјалца је захтевна и свеобухватна, сваки припадник бригаде мора да буде спреман на изазове који се постављају пред модерног војника. Они који су овде, у Панчеву, успели су да остваре дечачки сан, да буду храбри, неустрашиви и непобедиви момци. Одликују се смиреношћу, мудрошћу, сналажљивошћу и увек су спремни за акцију.

Касарна “Растко Немањић” у Панчеву у време старе Југославије представљала је најстрожи, али и најелитнији центар за обуку војника. Екипа “Грома” имала је част да се увери у знање и вештине свих запослених у овој установи. Војничким поздравом на капији касарне добродошлицу нам је први пожелео капетан Владан Коларић.

упад_у_објектУнутар касарне “Растко Немањић” све одише војном дисциплином и хијерархијским поштовањем. Мук и тишину унутар круга једино је нарушавао ветар и чврст корак војника. Капетан Коларић објаснио је дневне обавезе специјалаца док нас је водио ка “филмској стрељани”, првом полигону за тренажно увежбавање гађања из свих врста оружја. У полузатамњеној просторији у којој се осећао мирис барута у строју је чекало десетак маскираних специјалаца. Под пуном ратном опремом подсећали су на “универзалног војника”. Иако им лица нисмо видели, њихове очи су говориле више од речи. На команду претпостављеног, светла су се угасила, а ови момци показали су да и у мрклом мраку могу да делују као и на светлости дана. Када су се упалиле сијалице и приближиле мете, све су биле погођене тамо где и треба – у центар.

Скоро уплашени оним што смо видели, упутили смо се ка следећем полигону који је представљао градски амбијент. Двоспратницу коју су заузели “терористи” требало је опколити и очистити. Наоружани специјалци у акцију су кренули из свих праваца, једна група у зграду је упала с крова, помоћу конопаца. За то време други тим је бацајући сузавац И пуцајући нападао са земље. Наше скамењене погледе прекинуо је старешина.

-Желео бих да се окренете и кажете да ли нешто видите иза себе – обратио се капетан Коларић.

На први поглед све је деловало нормално, трава и понеки жбун и – ништа више.

-Шта кажете, нема никога, добро – рекао је поносно Коларић. Затим је узео моторолу и рекао: “Можете устати и поздравити наше госте”. Као из земље, на педесетак метара од нас подигло се неколико снајпериста, једном руком машући, а у другој држећи пушку. У овој акцији они су давали снајперску подршку колегама, објаснио је вођа тима.

Прилажење_објекту_у_ком_терористи_држе_таоцеИзненађима није било краја, упутили смо се ка следећем полигону. Све је изгледало као право сеоско домаћинство. Помоћне зграде, навиљци сена и кућа представљали су сеоски амбијент, а припадници Спeцијалне бригаде имали су задатак да ослободе заробљене таоце.

Стражар који је чувао домаћинство пао је после првог пуцња. Снајпериста га је “скинуо”. Терен је био чист, неколико специјалаца муњевито је улетело у кућу у којој су се налазили заробљеници. Бацили су димну и флеш бомбу, која је заслепила терористе, а објекат је прекрио густ облак дима. Зачули су се пуцњи и узвици: “Чисто је!”. Када се дим разишао, сем зидова просторије и чувара, који је и даље непомично лежао, ниједног од војника није било. Упитали смо капетана шта се дешава, а он је смирено рекао:”Окрените се”. Иза нас је стајала група специјалаца поздрављајући нас.

У специјалној бригади су и девојке, које пролазе напорну обуку заједно са мушкарцима, алине могу да самостално формирају борбене тимове, него подршку дају у чети везе Специјалне бригаде.

ТРАЖЕ НОВЕ ВОЈНИКЕ

Министарство одбране и Војска Србије расписали су конкурс за пријем војника у професионалну војну службу. Специјална бригаде такође је отворила капију за све оне који желе да постану припадници ове јединице, а физички и психички су спремни за изазове са којима се специјалци свакодневно сусрећу. Од будућих кандидата, који морају проћи ригорозну обуку и падобранске скокове, очекује се психичка и физичка издржљивост и спремност. Погодност овог посла, према речима припадника Специјалне бригаде, јесте што је читава Србија њихово радно место и канцеларија.

Зоран Пауновић - недељник “Гром”

Email