Вести | Цивилно-војна сарадња
29.06.2012

Војни лекари у селима јужног Баната


Војни лекари у селима јужног БанатаПројекат цивилно-војне сарадње „Војни лекар и ветеринар на селу“, у селима Мали Жам и Марковац у општини Вршац, реaлизовао је јуче тим Команде за развој Банатске бригаде из Панчева.

Акција је остварена уз помоћ, сарадњу и координацију Дома здравља Вршац, вршачке подружнице Црвеног Крста Србије и локалне самоуправе, а циљ пројекта био је јачање поверења цивилног становништва у Војску Србије, пружањем лекарске помоћи угроженима. У акцији је прегледано више од седамдесет лица, а многима од њих била је то неопходна „прва помоћ“.

Мештани ових пограничних села током целог дана војним лекарима су се могли обратити за лекарску помоћ, савете, или урадити општи лекарски преглед који је укључивао мерење притиска, проверу рада срца, проверу шећера у крви и ЕКГ преглед. За било коју од ових провера, становници Марковца и Малог Жама, али и многобројних других села у Јужном Банату, принуђени су да чекају и по неколико месеци.

Војни лекари у селима јужног БанатаЗахваљујући пројекту самодоприноса, општина је после дуже паузе успела да обнови део амбуланти по забаченим селима, али лекари ова места и даље посећују једном или два пута недељно по неколико сати, што је према речима многобројних становника који су се јуче због посете војних лекара окупили пред амбулантама, недовољно.

Командант Команде за развој Банатске бригаде потпуковник Бориша Докнић и представник Команде за обуку капетан Раде Стојковић оценили су да је јучерашња акција протекла успешно, истакавши да су посебно задовољни великим одзивом грађана, што и јесте био један од основних циљева пројекта – повећати поверење народа у Војску, и показати да присуство њених припадника не мора бити везано само за несреће и рат, већ да је војска ту да помогне када год је потребно.

У плану Команде за развој Банатске бригаде за ову годину предвиђено је још седам акција чиме ће неопходна помоћ бити пружена најугроженијим становницима села Јужног и Средњег Баната, са акцентом на средине у којима постоји сложена мултинационална структура становништва.

Email