Вести
24.08.2011

Генерал Милетић у посети Бугарској


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић од данас борави у званичној посети Бугарској. Он се данас сусрео са начелником Генералштаба Оружаних снага Бугарске генералом Симеоном Симеоновим, са којим је разговарао о могућностима за даље унапређење сарадње војски Србије и Бугарске.

Генерали Милетић и Симеонов сагласили су се да је сарадња две војске значајна, нарочито када је реч о обуци и учешћу у заједничким вежбама. Поред тога, Војска Србије и Бугарска Армија имају добру сарадњу и у областима кодификације, војне историје и географије.

„Оно што ми видимо као простор за даље унапређење сарадње и што можемо да понудимо колегама из Бугарске, јесу капацитети базе „Југ“, капацитети за уништавање вишка наоружања, школовање на нашем Универзитету одбране и сарадња у области војне медицине. Разматра се и могућност обуке пилота из Бугарске на тренажерима у Србији“, истакао је генерал Милетић додавши да је „за Србију унапређење сарадње у области одбране са Бугарском веома значајно питање, јер доприноси бољем разумевању у региону и развоју добрих међусуседских односа и пријатељства“.

Генерал Милетић састао се и са министром одбране Републике Бугарске, Ањуом Ангеловим.

У току посете, делегација Војске Србије обићи ће Четврти артиљеријски пук у Асеновграду и присуствовати заједничком бојном гађању циљева у ваздушном простору, на полигону Шабла.

Ово значајно гађање представља наставак успешне сарадње Војске Србије и Бугарске армије. Током претходне године извршено је бојно гађање циљева у ваздуху ракетним системима за ПВД, а ове године у заједничком гађању учествује и ловачка авијација.

Прочитајте интервју генерала Милетића Бугарском националном радију!

 

 

Email