Вести
23.12.2011

Свечаност поводом Дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране


Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране обележен је данас свечаношћу у Дому ваздухопловства у Земуну.

Том приликом министар одбране Драган Шутановац уручио је одликовања из надлежности председника Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије - 25 златних и исто толико сребрних медаља за ревносну војну службу. Такође, потпуковник Миодраг Ристић и мајор Саша Пантић за резултате исказане на међународној вежби одржаној летос у Украјини, одликовани су војном спомен медаљом из надлежности министра одбране.

Поводом данашњег празника командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак унапређен је у чин генерал-мајора.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, државни секретари Министарства одбране и помоћници министра, високе старешине Војске Србије, представници команди и јединица ВиПВО и бројни гости из културног и јавног живота.

Министар Шутановац је изразио нескривено задовољство што је у прилици да буде сведок смене генерација која протиче са осмесима и у пријатељском тону, на начин који су сви то прижељкивали, за разлику од неких ранијих времена.

- То је, такође, један од резултата марљивог рада и планирања људских ресурса, јер су те “смене” само смене генерација. Наредна година је, управо, година вас пилота, у којој нас очекује значајан пројекат који треба да покаже да је Србија, не само Војска Србије респектована у свету – истакао је министар на почетку свог обраћања изражавајући очекивање да ће аеромитинг "Батајница 2012" показати колико смо у протеклом времену успели да изградимо поверење и пријатељство са великим бројем земаља које ће учествовати на њему.

Година за нама, како је истакао министар, је година у којој смо први пут у српској историји имали потпуно професионални састав.

- Важно је напоменути да смо ми далеко од краја реформи, јер Министарство одбране и Војска Србије желе да се усавршавају и унапређују. Та реформа ће бити процес без престанка, али жеља нам је да достигнемо стандарде у целој земљи – оценио је министар објашњавајући да данас, када се у светским круговима прича о систему одбране наше земље, сви се слажу да је он достигао највише војне стандарде који постоје у свету.

Према његовим речима, без обзира што успех реформи не зависи само од новца већ и од жеље људи да се мењају и усавршавају, када је реч о ваздухопловству, новац је један од главних фактора реформе.

- То је, нажалост, од 2008. године највећа бољка модернизације, коју не радимо на начин како ви то желите, а верујем и грађани Србије. Верујем да ће се у години пред нама створити услови да се коначно занови наоружање и војна опрема из вашег вида и мислим да због резултата које сте показали на опреми која је застарела, постоји потпуно оправдање да се то у будућности и учини – поручио је министар одбране окупљеним припадницима ВиПВО.

Говорећи о специфичности пилотског позива, министар је истакао да је два пута био у прилици да лети борбеним авионима, и да је свестан да су то најтежа физичка искуства, и да разуме специфичност потребе пилота. Он је додао да нико у систему неће бити ускраћен за оно што га следује, али да ће то својим радом морати да се избори на свом радном месту.

Када је реч о плановима за наредну годину, министар Шутановац је истакао да у њу улазимо реформом војног пензионог и здравственог фонда, што је можда мали корак за оне које се не баве нашим системом, али је за нас то велики изазов. Трудимо се да у тој реформи обогатимо Министарство одбране, пре свега оним услугама које су неопходне – нагласио је министар Шутановац изражавајући наду да ће се у оквиру те реформе наћи начина да се одређени ресурси обнове и пружи помоћ која је неопходна.

- Шта год је у Србији било лоше, војска се трудила да помогне, и када је земљотрес, поплава или несташица воде. Због тога је данас она најпоштованија институција у Србији, и желимо да тако буде и у будућности – нагласио је министар Шутановац истичући да је Војска Србија, такође, у појединим деловима наше земље и чинилац економске стабилности.

Говорећи о плановима за наредну годину, министар је издвојио да се очекује завршетак великог пројекта војно – цивилног аеродрома у Лађевцима, који је најскупљи и најексклузивнији пројекат у последње две деценије.

Захваљујући министру одбране Драгану Шутановцу, начелнику Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковнику Љубиши Диковићу, њиховим сарадницима, истичући да су и присуством прослави у Дому ВиПВО, исказали подршку раду ВиПВО Војске Србије, као и многобројни окупљени представници система одбране, али и градских власти, командант Ваздухопловства и ПВО, бригадни генерал Ранко Живак, нагласио је да је крај календарске године и обележавање дана вид-а прилика за подсећање на оне који су уградили оно највредније, своје животе у развој ВиПВО, да се сумирају резултати и одају признања људима који су током године уложили максимум труда и енергије и постигли изузетне резултате.

„Дан вида, јубиларну ваздухопловну 2012. годину, дочекујемо задовољни и поносни на резултате које смо постигли. Година за нама била је тешка и напорна, али ћемо је памтити по неколико значајних постигнућа. Јединице ваздушног осматрања, јављања и навођења, у сарадњи са ловачком авијацијом и ракетним јединицама под командом надлежног оперативног центра и у сaрадњи са Агенцијом за контролу летења у потпуности извршавају свој примарни задатак – контролу и заштиту суверенитета и интегритета ваздушног простора Републике Србије у миру. У протеклом периоду није било случајева нарушавања суверенитета ваздушног простора, а ваздушни простор републике Србије у потпуности је безбедан. Потрудићемо се да тако и остане“, рекао је генерал Живак.

Говорећи о постигнутим резултатима у домену обуке, Живак је као најважнију и најсложенију реализовану активност истакао гађање и ракетирање ваздушних циљева на полигону у Бугарској.

„То гађање по други пут је ушло у циклус обуке, и веома је значајно са аспекта праве и потпуне провере нашег модела обуке, оспособљености борбених посада и система одржавања ракета. Постигнути су одлични резултати што се и очекивало. Оно ће сигурно ући у историју јер су пилоти ловачке авијације на авиону МИГ 29 први пут извршили ракетирање циљева у ваздушном простору“, нагласио је командант ВиПВО ВС, додавши да је гађање значајно за припаднике Војске Србије и вида ВиПВО, али и за све учеснике, као и будуће генерације пилота ловаца који имају јасну перспективу своје обуке.

„Том значајном догађају присуствовало је највише државно и војно руководство, укључујући и председника Републике Србије, што нам је било значајно признање и подршка током гађања. Тог дана је било изузетно лепо бити командант ВиПВО Војске Србије на полигону у Бугарској“, подвукао је Живак.

Према његовим речима припадници ВиПВО помагали су где год је била потребна њихова помоћ, а посебно је истакнуто ангажовање снага за гашење пожара у околини Краљева.

„Брзом акцијом и ангажовањем снага из Ниша, Лађеваца, Крагујевца и Батајнице, спречена је могућа катастрофа, а посаде транспортних хеликоптера само у једном дану направиле су педесет налета и воденим бомбама избацили око стотину тона воде“, рекао је генерал Живак.

Виши степен безбедности летења у 2011. години био је императиван циљ, а у процесу његовог достизања реализован је низ активности. Према речима Живака у току године није се догодио ниједан тежи облик угрожавања безбедности летења, а број критичних ситуација у летењу сведен је на минимум.

Говорећи о обележавању стоте, јубиларне године српског ваздухопловства командант Ваздухопловства и ПВО рекао је да је планирано је да цела 2012. година буде достојно обележена и да постане година ваздухопловства.

Биће израђена монографија, снимљен документарни филм и емитована јубиларна маркица. За средину године планирано је одржавање научног скупа на тему „Стотину година српског војног ваздухопловства“, после којег ће бити издат зборник радова који ће остати следећим генерацијама . Део сталне изложбе из музеја Југословенског ратног ваздухопловства приближиће се грађанима Србије тематским изложбама у неколико градова у Србији, а најзначајнија активност, према речима генерала Живака, биће велики међународни аеромитинг и изложба ваздухопловног наоружања и војне опреме који ће се одржати 1. и 2. септембра 2012. године на аеродрому Батајница.

На крају обраћања генерал Живак је, са жељом да се створе повољнији услови за опремање вида новим борбеним системима, свим припадницима вида захвалио на уложеном раду у протеклој години и честитао њихов празник – дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.


У оквиру прославе Дана ВиПВО у галерији Команде Ваздухоловства приређена је и поставка ликовних дела под називом „Припадници „Војске Србије у ликовном стваралаштву“.

Email