Вести
24.09.2009

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБОВА ЗЕМАЉА АМЕРИЧКО-ЈАДРАНСКЕ ПОВЕЉЕ У БУДВИ


Данас је у Будви одржан 11. састанак начелника генералштабова земаља америчко-јадранске повеље. Србија овим састанцима присуствује у својству посматрача. Састанку су присуствовали начелници генералштабова Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе - земље домаћина, затим командант Савезничких снага за Европу, адмирал Ставридис, заменик команданта Европске Команде Оружаних снага САД, адмирал Галагер, као и командант Здружених НАТО снага у Напуљу, адмирал Фицџералд. Гости конференције били су и заменик начелника Генералштаба ОС Словеније и командант Националне гарде Мејна.

Основна тема овог скупа била је унапређење цивилно-војне спремности за ванредне ситуације и способности одговора на катастрофе. Још једном је потврђена спремност за заједничко супротстављање изазовима ове врсте. Земље учеснице скупа представиле су своје капацитете који могу бити коришћени у ванредним ситуацијама, а посебан акценат дат је на проблем уништења вишка муниције.

Генерал Милетић по завршетку састанка имао је краћи сусрет са адмиралом Галагером који одлази на нову дужност. И овом приликом потврђена је спремност EUCOM-a, али и САД за даљу подршку Србији за приближавање европским интеграцијама и помоћ у реформским процесима.

У поподневним часовима генерал Милетић имаће билатералне сусрете са адмралом Фицџералдом и НГШ Војске Црне Горе.

 
Email