Вести
22.12.2011

Војска се чисти од криминала


Заједничком акцијом Војнобезбедносне агенције Министарства одбране, Тужилаштва за организовани криминал у Београду и Вишег тужилаштва у Прокупљу, 22. децембра 2011. године, приведено је 12 лица осумњичених да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја у вези са крађом горива из складишта „Умац“ у Прокупљу. У акцији привођења учествовали су и Војна полиција и Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

Ово је део шире акције коју Министарство одбране у последње време спроводи на пресецању криминалне делатности у Војсци Србије и Министарству одбране, којом се наноси велика материјална штета буџету Републике Србије.

Привођење је резултат интензивне акције Војнобезбедносне агенције, која је отпочела након што је у складишту „Умац“, 11. фебруара ове године, откривено да недостаје већа количина горива. Анализама је установљено да тло и вода у околини складишта нису загађени. Са циљем утврђивања околности у којима је дошло до овог ванредног догађаја, у разјашњавање случаја, осим ВБА, укључени су и Војна полиција и надлежни органи правосуђа.

У оквиру мера одобрених од Посебног одељења Вишег суда у Београду, применом савремених оперативно-техничких средстава и методологије, ВБА је у потпуности документовала делатност злоупотребе службеног положаја и открила да је један део горива нестао крађом.

У акцији је приведено десет припадника Војске Србије из складишта „Умац“ и два цивила из Прокупља. Реч је о Зорану Ђондовићу, заставнику, и Далибору Марићу, старијем воднику, који су осумњичени да су, користећи службени положај руковаоца, отуђили већу количину горива из складишта. Они су са цивилима Миланом Радошевићем и његовим сином Миљаном, из Прокупља, као подстрекачима, и уз помоћ осумњичених припадника чуварске службе Срђана Арсића, Горана Ценића, Дејана Вучетића, Драгана Стојановића, Небојше Вељовића, Славише Маринковића, Дејана Миленковића и Љубише Станисављевића, организовали крађу горива у складишту у дужем временском периоду.

После привођења, извршен је претрес и одузимање предмета од осумњичених лица и одређено им је 48-часовно полицијско задржавање. Уз кривичну пријаву, 24. децембра 2011. године, биће предати истражном судији Вишег суда у Прокупљу.

Због успешне реализације вишемесечне акције сузбијања криминала у Војсци Србије, министар одбране Драган Шутановац наградио је припаднике ВБА који су у њој учествовали.

Email