Вести
19.03.2011

Прва генерацијa војника на добровољном служењу војног рока положила заклетву


У центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас је заклетву положила прва генерација војника која ће у наредна три месеца добровољно служити војни рок.

У касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву свечаности заклетве присуствовали су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милоје Милетић, командант Команде за обуку, генерал-потпуковник Александар Живковић, епископ војни Порфирије, епископ ваљевски Милутин и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.

Честитајући војницима, њиховим родитељима, супружницима, родбини и пријатељима положену заклетву, министар Шутановац рекао је да број младих људи који се пријавио за добровољно служење војног рока, после извршених реформи, мотивише да треба наставити са изградњом савремене, модерне, професионалне војске спремне да одговори свим изазовима, ризицима и претњама и да испуни све мисије и задатке дефинисане законом.

Министар је истакао да наша војска данас учествује у изградњи мира у свету учешћем у међународним мисијама и да помаже грађане Србије у Краљеву, Пријепољу, Сјеници и Владичином Хану. Војска је, према његовим речима, битан елемент друштва, организована, не само да брани земљу, него и да помаже грађанима.

Шутановац је изразио задовољство због броја кандидата за добровољно служење војног рока, истичући да jе међу њима и велики број девојака. Он је рекао да ће 2011. година остати запамћена по реформама Војске Србије, првој генерацији добровољаца који су обукли униформу и увођењу верске службе у војску после 70 година.

Истичући да су војници прошли строгу селекцију да би ступили у строј, министар Шутановац је поручио да их очекују три тешка месеца обуке, али да треба да буду поносни због тога што ће ући у историју. Он је подсетио да се пре неколико година тражила веза да се војска не служи, а да се данас тражи веза како би се служила, иако нико у строј није дошао по том основу, већ на основу строге селекције.

Шутановац је грађанима Ваљева и родитељима војника поручио да треба да буду поносни, јер данас постају део институције која има највеће поверење грађана Србије. Он је додао да они постају део тима који је, према свим показатељима, у протекле четири године извршио најбољу реформу у нашој влади.

Министар је старешинама који ће обучавати добровољце казао да ће њихов посао бити и тежак и лак у исто време. Лакши, него иначе, због чињенице да ће обучавати добровољце, а тежи јер многи од њих желе да каријеру наставе као професионални војници и зато од обуке очекују више.

Министар одбране Драган Шутановац, после свечаности заклетве, присуствовао је свечаној академији подводом Дана Ваљева у сали Дома културе у том граду. После тога, припадници Гарде Војске Србије организовали су егзерцир – атрактиван приказ стројевих радњи са оружјем.

Александра Младеновић из Батајнице, која је данас међу 39 девојака, положила заклетву у Ваљеву изјавила је да за њу припадност Војсци Србије представља част. Као студент Факултета безбедности она наставак професионалне каријере види у систему одбране и служење војног рока је само корак до тог циља.

Константин Самофалов, народни посланик који је данас такође био у строју каже да служење војске у Србији има велику традицију и да је са разлогом најпопуларнија институција у земљи. Он истиче да ће од сада имати две државне обавезе, али да ће његов приоритет до 1. јуна бити војска, а да ће у Народну скупштину одлазити када то буде неопходно као не би нарушио њено функционисање. Самофалов сматра да ће искуства која га очекују током служења војног рока бити од користи у разумевању војске изнутра и проблема са којима се свакодневну суочавају њени припадници.

Војник Турчиновић Ненад са двогодишњим сестрићем у рукама каже да га је у војску довела жеља да обуче униформу и да каријеру настави као професионални војник. Његова сестра Невена каже да и свога сина у будућности замишља у униформи.
Email