Вести
02.11.2011

Прва вежба самоевалуације „Штит 01“


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Прва вежба самоевалуације јединица декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама, нивоа 1, по Концепту оперативних способности одржава се ове седмице у бази „Југ“ код Бујановца.

Вежби под називом „Штит 01“ данас су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, државни секретар у Министарству одбране др Зоран Јефтић, начелници управа Генералштаба, команданти видова и бригада Војске Србије и други гости.

Циљ вежбе, чији је директор пуковник Никола Жуловић,  је евалуација декларисане моторизоване чете, вода војне полиције и вода АБХО. Припадници ових јединица демонстрирају способност да практично примене стандардизоване поступке које су кроз обуку усвојили.

У вежби учествује 330 припадника оба вида Војске Србије, а носилац припреме и организације је Команда Копнене војске.

Обраћајући се учесницима и посматрачима вежбе, начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић истакао је да су јединице декларисане за учешће у мултинационалним операцијама данас презентовале висок ниво оспособљености.

- По први пут смо извели једну овакву вежбу, користећи карактеристичан модел који примењују све савремене светске армије при проверавњу припремљености јединицa за мултинационалне операције. Значајно је и што смо базу „Југ“ привели својој намени и што се она користи за припрему наших, а надам се ускоро и војника партнерских земаља, за учешће у мултинационалним операцијама. Очекујемо да оцене буду повољне и да наше јединице могу да пређу на виши ниво оспособљавања и евалуације за извршавање задатака, усавршавање и рад у међународном окружењу, закључио је генерал Милетић.

Државни секретар у Министарству одбране др Зоран Јефтић нагласио је да је данашња вежба добар пример како се база „Југ“ може користити и употребити у правом функционалном смислу.

- У наредном периоду ћемо, у складу са већ усвојеним планом развоја базе, доградити потребну инфраструктуру базе, извршити адаптацију стрелишта „Вртогош“ и тако за 5 до 7 година  добити савремен центар, по свим стандардима који постоје у Европи. Тако ћемо, полазећи од потреба Војске Србије, тежити ка регионалном центру, а вероватно у перспективи и центру Партнерства за мир. Сигурно је да имамо капацитете да овде не буде само Војска Србије, већ да се ангажују и цивилни експерти, који би се укључивали у мировне операције. Јасно је да база мора да живи, како би се сама развијала и како би постојао интерес да се у њу улаже, рекао је државни секретар Јефтић.

Рад на вежби оцењују евалуатори Војске Србије, ојачани делом официра из партнерских земаља Шведске, Немачке и Француске, на основу листе са унапред припремљеним питањима и применом метода посматрања и интервјуа.

На самој вежби на полигону „Боровац“ приказане су многобројне радње и поступци, попут обезбеђења базе, блокаде и претреса, рада на контролном пункту и интервенције јединице за деконтаминацију.

Први ниво концепта оперативних способности подразумева елементе интероперабилности који су у међусобној зависности, попут организације, структуре, опреме, обуке и усавршавања, и увек се изводи кроз вежбу на терену.

Од петнаест земаља из програма „Партнерство за мир“ које су прихватиле Концепт оперативних способности, до сада је укупно декларисано 85 јединица са преко 13.000 војника.

Email