Вести
30.09.2011

Oбележен Дан рода АРЈ за ПВД


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Данас је у Београду свечано обележен Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства – 30. септембар.

Свечаности у касарни „Бањица“ присуствовали су командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Миодраг Гордић, представници Генералштаба и сродних јединица, ветерани и пријатељи рода.

Честитајући празник припадницима рода, генерал Живак осврнуо се на богату и славну историју бранилаца неба Србије.

- Обележавањем овог дана исказујемо своју захвалност и одајемо дужно поштовање генерацијама противвавионаца који су у последњих неколико деценија били први на бранику отаџбине постижући резултате вредне дивљења. Данас артиљеријско ракетне јединице имају стручан кадар способан за извршавање свих сложених задатка и у стању су да одговоре свим изазовима новог доба у границама могућности борбених система којима располажу, истакао је генерал Живак.

У свом обраћању генерал Живак је подсетио на бојно гађање ракетним системима „куб“ и „нева“ на полигону „Шабла“ у Бугарској, на којем су припадници рода АРЈ за ПВД потврдили исправност модела обуке, система одржавања технике као и оправданост високих критеријума селекције припадника рода.

- Концептом развоја система ПВО дефинисани су модели развоја артиљеријско-ракетних јединица који су веома важни за будућност рода. За очекивати је да се у скоријој будућности створе услови за опремање савременим ракетним системима чиме ћемо небо Србије учинити безбеднијим. На том пројекту интензивно радимо уз подршку Министарства одбране и Генeралштаба а до тада постојећа средства одржавамо на највећем могућем нивоу исправности уз одговарајуће модернизације које су у току, закључио је Живак.

Након свечаности, у оквиру тактичко-техничког збора, гости су могли да погледају опрему и борбена средстава на употреби у јединицама рода АРЈ за ПВД. Исту опрему и средства сутра ће, у оквиру акције „Отворени дан“, моћи да виде сви заинтересовани грађани.

Поводом Дана рода АРЈ за ПВД јуче је делегацију рода, коју је предводио командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Миодраг Гордић, примио заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица.

Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства обележава се у знак сећања на 30. септембар 1915. године, када је редов артиљеријског пука „Танаско Рајић“ Радоје Рака Љутовац, бранећи Крагујевац од напада из ваздуха, са положаја на Метином брду модификованим пољским топом оборио непријатељски аероплан.
Email