Вести | Државно партнерство са Охајом
12.09.2014

Сусрет начелника Генералштаба и команданта НГ Охаја


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Дебром Ашенхерст. Разговорима делегација Војске Србије и НГ Охаја присуствовао је и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Мајкл Кирби.

Током састанка, генерали су разговарали о досадашњој сарадњи у оквиру програма државног партнерства Србије и Охаја, са акцентом на развоју базе „Југ“, повећању обима заједничких вежби и обуке и употреби војске у пружању помоћи становништву у случају природних катастрофа.

Оцењено је да се међусобна сарадња одвија у добром смеру, те да у наредном периоду треба размотрити могућност заједничких вежби медицинских тимова и наставити са пројектом „Хуманитарна асистенција“.

Генерал Диковић посебно је захвалио амбасадору Кирбију на донацији САД за потребе отклањања последица поплава у Србији, а њему и генералу Ашенхерст за реализацију пројекта „Хуманитарна асистенција“. Такође, честитао је генералу Ашенхерст на избору за председавајућу Асоцијације националних гарди САД, чиме је постала прва жена изабрана на ту дужност.

Генерал Ашенхерст присуствовала је јуче извођењу вежбе јединица Војске Србије декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама – „Штит 4“, на полигону Рујан код базе „Југ“. После састанка са генералом Диковићем, командант НГ Охаја састаће се са министром одбране Братиславом Гашићем, посетиће Војномедицинску академију и Речну флотилу у Новом Саду, а сутра ће присуствовати промоцији најмлађих официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине.

Email