Вести
31.05.2009

Обележено два века од Битке на Чегру  Данас је на брду Чегар код Ниша одржана централна свечаност обележавања двеста годинa од Битке на Чегру. Венце на спомен-комлекс, подигнут у славу српских устаника, положили су премијер Владе Републике Србије Мирко Цветковић, делегација Војске Србије на челу са начелником штаба Копнене војске бригадним генералом Војином Јондићем, градоначелник Ниша Милош Симоновић и представници удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије . Занимљиво је да су свечаности по први пут присуствовали и представници амбасаде Турске.

Обраћајући се гостима и грађанима Ниша премијер Мирко Цветковић је рекао: “Србија данас шаље поруку свету да се залаже за мир који је на овим просторима најпотребнији и да се зато наша борба за суверенитет и интегритет земље води мирним, дипломатским и правним средствима. Савремена Србија, у чије су стварање уткане и чегарске жртве, опредељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са суседним и другим народима и државама”. Мирко Цветковић је на брду Чегар поручио да прошлост опомиње и да немамо права на грешку, те да морамо јединствени и солидарни да покренемо историјски процес помирења на Балкану. Историја Србије, препуна ратова и страдања, сведочи о напорима српског народа да опстане на балканској ветрометини и тежњама да се избори за сопствену слободу и бољи живот својих потомака”.

После свечаности високи државни званичници обишли су Ћеле-кулу, у коју је после боја узидано хиљаду лобања изгинулих устаника. Пре централне свечаности одржан је помен јунацима са Чегра код капеле Ћеле-кула, а литургију је служио владика нишки Иринеј.

Глумци Народног позоришта у Нишу извешће вечерас на Чегру представу “Чегарски бој”, коју је режирао Иштван Бичкеј. Под покровитељством Министарства за рад и социјалну политику, свечано обележавање боја на Чегру започело је 20. маја и трајаће до 7.јуна. У том периоду свакодневно се одржавају културне манифестације, а велику пажњу привукао је међународни научни скуп о важности боја на Чегру у историји балканских народа. Поводом два века од битке објављена је монографија под насловома “Усуд Карађорђеве Србије - Прича о српским Термопилима”, док је Народни музеј у Нишу приредио репрезентативну изложбу за коју је ауторка Марина Влаисављевић одабрала вредне експонате и сведочанства о устаничкој Србији и Битци на Чегру.
 

Email