Вести
20.04.2012

Санитетски тим ВС путује у ДР Конго


Санитетски тим ВС путује у ДР КонгоСанитетски тим за ваздушну и медицинску евакуацију, који у свом саставу има два лекара и четири медицинска техничара, путује данас у Демократску Републику Конго где ће заменити наш тим који у мисији УН MONUSCO борави од октобра прошле године.

Наше мировњаке који данас путују у ДР Конго и пуковника др Славишу Ћирића, који следеће недеље путује у Уганду ради учешћа у мисији Европске уније „EUTM Somalia“, примио је данас заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица. Пријему у Генералштабу присуствовали су и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић и начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић.

Санитетски тим ВС путује у ДР КонгоЛекари капетан Иван Пантић (вођа тима) и војни службеник Гордана Бејатовић и медицински техничари заставник Франц Шрибар, старији водник I класе Жарко Павлов и војни службеници Данијела Бараћ и Марија Каменар образоваће два подтима са примарним задатком санитетске евакуације ваздушним путем повређених и оболелих у околне земље према одлуци УН. Поред тога, они ће бити ангажовани и на медицинском обезбеђењу и евентуалном збрињавању високих званичника и делагација у току посете мисији УН у ДР Конго.

Мировна мисија Уједињених Нација у ДР Конго - MONUSCO успостављена је новембра 1999. године Резолуцијом Савета безбедности. Први санитетски тим за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ) Министарства одбране и Војске Србије стигао је у ДР Конго 7. марта 2003. и од тада се тимови смењују на сваких 6 месеци.

Email