Вести | Цивилно-војна сарадња
19.01.2015

Пливање за Часни крст


У више градова у Србији данас је одржано традиционално пливање за Часни крст, у славу великог хришћанског празника Богојављења.

Plivanje za Časni krst

На Ади Циганлији у Београду, више од 50 грађана, припадника Војске Србије и Жандармерије и представника СВИБОР-а учествовало је у манифестацији, а победник овогодишњег, 17. традиционалног пливања је Павле Драгишић. Он је први препливао стазу дугу 33 метра, који симболично представљају Исусове године, и подигао ледени крст тежак 15 килограма, направљен од свете воде.

Богојављенски крст од леда победнику је уручио патријарх српски Иринеј, а победнички плашт председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Plivanje za Časni krst
Манифестација на Савском језеру почела је празничном литургијом коју је служио патријарх Иринеј у храму Светог Ђорђа на Бановом брду, одакле је повео литију до језера. Пред почетак пливања, патријарх Иринеј говорио је свечану богојављенску беседу.

Припадници Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране присуствовали су прослави Богојављења у Општини Земун. Манифестација је започела службом у Храму Светог оца Николаја, а литургију је служио владика топлички Арсеније. Након тога литија се улицама Земуна спустила на Дунав, а на Кеју ослобођења чак 520 такмичара пливало је за часни крст. Најбржи је био осамнаестогодишњи Бојан Рашковић, ученик Гимназије Светозар Милетић из Новог Сада.

На 16. по реду пливању за Часни крст на реци Сави у Сремској Митровици, учествовало је 136 пливача, међу којима је било девет припадника 1. бригаде КоВ а победио је Живковић Душан из Лаћарка.Припадници јединица Команде за обуку из гарнизона Крушевац  учествовали су у манифестацији обележавања Богојављања у селима Бела Вода и Шавране. У селу Шаврану манифестацији је присуствовао и министар одбране Братислав Гашић.

Пливање за Часни крст — ФОТО-ГАЛЕРИЈА

Email