Вести
07.04.2011

Помен херојима с Маљена


Команда 126. бригаде ваздушног осматрања јављања и навођења организовала је 6. априла комеморативни скуп на спомен-обележју на планини Маљен, поводом обележавања дванаестогодишњице трагичне погибије потпоручника – официра за навођење Жељка Савичића и Синише Радића. 

Двојица младих официра, најбољих другара током студија на Војној академији, положили су живот у ноћи 6. априла 1999. године, када је разорна авио-бомба погодила њихову радарску кабину. 

Помену су, поред припадника 126. бригаде и 210. батаљона везе, присуствовали родитељи и родбина настрадалих потпоручника, представници Команде гарнизона у Ваљеву, представници Месне заједнице ,,Дивчибаре” и СУБНОР-а из Сурчина, као и начелник Штаба 126. бригаде ВОЈИН у време агресије – пуковник у пензији Рајица Бошковић. Парастос испред спомен-обележја служио је протојереј ставрофор Стојадин Павловић из Ваљева. 

О погинулим официрима, који су постхумно унапређени у чин поручника, говорио је заступник команданта 126. бригаде, потпуковник Драган Радовановић. 

Поручници Савичић и Радић постхумно су одликовани и медаљом за заслуге у области одбране и безбедности. Уз спомен-обележје на месту погибије двојице официра Војске подигнута је и спомен-плоча на зиду храма светог Пантелејмона на Дивчибарима, а једна улица у Јакову однедавно је понела назив поручника Савичића, а у Нишу поручника Радића.

 

 

Email