Вести
21.02.2012

Дан информатичке службе


Дан информатичке службеУ Управи за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије у касарни „Бањица“ у Београду обележен је Дан информатичке службе. Данашњој свечаности присуствовали су представници организационих целина Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Обраћајући се гостима и честитајући празник припадницима информатичке службе, начелник Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајор Радивој Вукобрадовић нагласио је да су сви елементи рачунарске мреже командовања, локалне мреже и елементи Интернета тренутно у функцији и да је ова управа изградила способности за пројектовање и израду информационих система.

- Рачунарска мрежа командовања проширена је до свих јединица ранга батаљона које су увезане у јединствену целину. Изградили смо сопственим снагама велики број локалних рачунарских мрежа које се укључују у рачунарску мрежу командовања. На тај начин превазилазимо проблем недовољних финансијских средстава. Знања која има Управа за телекомуникације и информатику и кадар информатичке службе преносимо на припаднике службе информатике у другим јединицама и тако изграђујемо једну укупну способност за информатичко обезбеђење јединица Војске Србије, рекао је генерал Вукобрадовић.

Дан информатичке службеОн је истакао да се нада да ће до следећег празника бити реализовани бројни пројекти и програми, који се односе на аутоматизацију односно на обједињавање информационих система и изградњу једног интегрисаног информационог система, и да ће на тај начин дати пун допринос укупним способностима Војске Србије.

Поводом Дана информатичке службе - 21. фебруара, припадницима те службе честитке је упутио начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Дан информатичке службе обележава се у знак сећања на 21. фебруар 1963. године када је формирана VI управа. Овој управи потчињен је Центар за обраду података, који је 1964. године опремљен првим рачунарским системом UNIVAC-1004.

Email