Вести
23.11.2009

ОТВОРЕНА ВОЈНА БАЗА "ЈУГ"


База „Југ“ у Цепотини код Бујановца, највећа и најмодернија у региону, отворена је данас у присуству председника Србије Бориса Тадића, премијера Мирка Цветковића, министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића и бројних гостију из Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, војнодипломатског кора, МУП-а и локалне самоуправе.

Председник Тадић је, отварајући базу, истакао да је постојање војне базе у општини Бујановац кључна гаранција сигурности и мира у том делу Србије. "Сви грађани Србије који желе мир и стабилност у региону и најбоље међунационалне односе треба да буду задовољни отварањем базе 'Југ'. Сви који не желе мир и сви који се баве организованим криминалном ... не треба да буду задовољни", рекао је председник Србије Борис Тадић.

Председник Тадић честитао је министру Шутановцу зато што је за његовог мандата окончан један тако велики пројекат какав је изградња базе „Југ“. Он подвукао да база „Југ“ има вишеструк значај за државу Србију и њену војску, али и читав регион са аспекта безбедности. Он је рекао да база има и изузетан развојни потенцијал јер ће у њој радити око 1.000 припадника Војске, што људима из тог краја нуди перспективу запошљавања.

Војска, истакао је председник Србије, није само гарант суверенитета и територијалног интегритета, већ и један од кључних елеменета државе у борби против организованог криминала и тероризма. "Очекујем и да ће база Југ бити један од кључних доприноса припреми наше војске за учесће у мировним операцијама, јер је међународна одговорност Србије предуслов њеног кредибилтета у свету", рекао је Тадић.

  Он је поручио да два стратешка интереса Србије остају чланство у ЕУ и очување територијалног интегрита на Косову и Метохији и додао да Србија никада неће одустати од та два циља.

Према његовим речима, отварање базе "Југ" је значајно и за економски развој југа Србије и допринеће, заједно са довршетком Коридора 10, регионалном развоју тог дела Србије.

Министар одбране Шутановац подсетио је да је база Југ најзначајнији и највећи инфраструктурни објекат који је у протеклих неколико деценија изградило Министарство одбране и прецизирао да је у њену изградњу уложено више од милијарду и седамсто милиона динара.

Шутановац је најавио могућност проширења базе на додатних 60 хектара, како би она постала и центар за обуку учесника мировних операција.

"Жеља нам је да ова база постане модел за изградњу база у Србији", рекао је Шутановац.

Истакавши значај цивилно-војне сарадње и допринос базе економском развоју региона, Шутановац је објаснио да ће, осим што ће тај војни објекат бити место где ће се запошљавати локално становништво, цивилима бити доступни и њени медицински капацитети.

  База „Југ“ удаљена је око пет километара од центра Бујановца, с леве стране аутопута Београд–Ниш–Врање–Бујановац који води према српско-македонској граници. Комплекс заузима око 35 хектара земљишта са 66 објеката, од чега су 44 објекта високоградње укупне површине око 22.000 квадратних метара. Војни комплекс надомак Бујановца осмишљен је за смештај око 1.000 војника, све потребне опреме, наоружања, борбених и неборбених возила, интендантске опреме и других средстава потребних за свакодневно функционисање савремене професионалне војне јединице. База такође поседује капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности људства. Бази би ускоро требало да припадне и 96 хектара земљишта у њеној околини које ће служити за обуку.

 
Војна база“Југ“је тренутно најсавременији објекат касарнског типа који поседује Војска Србије. Од осталих касарни разликује се према концепцији и опремљености објеката, а највише просторија за смештај војника. Уместо спаваоница за више десетина припадника војске, објекти за смештај располажу собама са најчешће четири кревета и засебним мокрим чвором. База располаже комплексом спортских терена, рестораном капацитетета 2.000 места, амбулантом, котларницом, бензинском станицом и савременом радионицом за поправку возила. Поред тога база има довољне капацитете магацинског простора, гаража, стајанки и надстрешњица.

Југ пружа оптималне услове за живот и рад око 1.000 војника и полицајаца, смештај специјалне опреме и техничких средстава. Изградња је почела 2003. и уз низ проблема и застоја до 2005. године завршено је прибављање земљишта и део радова на инфрастрултури и инсталацијама. Пошто је Министарство унутрашњих послова одустало од учешћа у пројекту, комплекс је реурбанизован на основу тактичко-техничког захтева Генералштаба Војске Србије. Новим урбанистичким планом база је приладођена војним потребама, а изградња је осмишљена у три фазе у периоду од 2008. до 2010. године.

Укупна вредност изградње објеката високоградње и инфраструктуре је око 1.740.000 динара. За следећу годину планирана је трећа фаза изградње, током које ће бити подигнути кантина, војнички клуб и спортска сала.
 

Email