Вести
02.10.2010

Комеморација жртвама фашизма у спомен парку Јајинци


У спомен парку Јајинци код Београда, данас је уз највише државне и војне почасти одржана комеморација жртвама фашизма у Другом светском рату. Полагањем венаца, страдалим логорашима пошту су одали председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници преживелих логораша, града Београда, СУБНОР-а и бројне иностране делегације.

Премијер Цветковић је истакао да су Јајинци истовремено и опомена и обавеза свих да се истраје у борби против фашизма, идеологије мржње, зла и насиља.

Сећање на жртве у Јајинцима уједно је и порука и опомена нашем времену шта може да се догоди када се заборави да су сви људи једнаки у свом достојанству, пред законом и да им једнако припадају сва права. Данас обнављамо и обавезу да младе генерације васпитавамо у духу ненасиља, толеранције, правде и спремности на разлике – нагласио је Цветковић.

Премијер је подсетио да демократска Србија, следећи све цивилизацијске стандарде, настоји да спречи сваку врсту етничких и расних дискриминација.

Највиши циљ јесте да се заштити живот човека и његово право на слободу и демократију – истакао је премијер Цветковић.

Окупљенима се након полагања венаца обратио и председник СУБНОР-а, генерал у пензији Славко Поповић, а комеморација је окончана културно-уметничким програмом, кореодрамом "Реквијем за изгубљени град", инспирисаној стиховима Бранка Миљковића.

На стрелишту у Јајинцима током Другог светског рата, брутално је убијено више од 60. 000 логораша – Срба, Рома, Јевреја, учесника народноослободилачких ратова, антифашиста и оних који се нису мирили са окупацијом земље и фашистичким режимом.

 

Email