Вести
24.11.2010

Начелник Генералштаба Војске Србије обишао јединице у гарнизону Краљево


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, данас је, у пратњи команданта Конене војске генерал-потпуковника Љубише Диковића и команданта ВиПВО бригадног генерала Ранка Живака, обишао јединице у гарнизону Краљево. Циљ обиласка било је сагледавање стања оперативних способности јединица у том гарнизону, као и степена санације објеката од штете настале услед земљотреса.

„Имамо разлога да будемо задовољни, јер је према управо објављеним истраживањима јавног мњења, народ Србије исказао највеће поверење у Војску Србије, што је велико признање за све што смо до сада урадили и обавезује нас да у том правцу наставимо. На добром смо путу да професионализацију Војске реализујемо до Нове године“ – истакао је генерал-потпуковник Милетић у Краљеву.

Начелник Генералштаба је одао признање 2. бригади Копнене војске и осталим јединицама у гарнизону Краљево за напоре које су учинили током санирања последица разорног земљотреса. Он је истакао да је то учињено уз обављање редовних задатака, какви су на пример извођење инжињеријских радова на Пештеру.

Током боравка у гарнизону Краљево, генерал Милетић је обишао касарне „Рибница“ и „Јован Курсула“ и аеродром Лађевци. Командант 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Душан Стојановић упознао је начелника Генералштаба са стањем објеката које бригада користи. Процењено је да штета на тим објектима износи 131,4 милиона динара.

Укупно 933 припадника Војске Србије учествовало је у отклањању последица земљотреса у Краљеву. Формирано је 15 екипа које су ангажоване на рашчишћавању шута на кућама у приватном власништву. Активности су координисане са Штабом за ванредне ситуације, на чији захтев је Завод за јавно здравље пресељен на безбедну локацију. Војска Србије дала је допринос и у превозу грађевинског материјала, па је тако на пример превежено више од милион црепова. Војници су учествовали у превозу и подели пакета хуманитарне помоћи, а угроженим грађанима помогли су и снабдевајући их водом из цистерни.

Начелник Генералштаба је показао посебно занимање за припаднике Војске који су претрпели оштећења на кућама у којима живе. Укупно 121 припадник 2. бригаде КоВ и 7 припадника 98. авијацијске базе претрпели су оштећења на својим кућама.

На аеродрому Лађевци начелника Генералштаба дочекао је командант 98. авијацијске базе пуковник Дејан Јоксимовић. Према његовим речима, штета од земљотреса на аеродрому је знатно мања него у граду, па су ваздухопловци могли да наставе да извршавају своје редовне задатке, стављајући се притом на располагање за евентуално ангажовање.

 
Email