Вести
01.12.2008

РЕГИОНАЛНИ КУРС ЗА ОФИЦИРЕ ЛОГИСТИКЕ У МУЛТИНАЦИОНАЛНИМ ОПЕРАЦИЈАМА


У организацији Центра за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС (ЦМО), уз подршку МО Републике Аустрије, данас је почео регионални курс за официре логистике у мултинационалним операцијама – LOGC PSO 08. Курс који ће трајати од 01. до 12. децембра похађа 24 слушалаца, из седам земаља: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Словеније, Црне Горе и Србије. Предавачи на курсу су експерти из Аустрије и Грчке као и старешине из МО и Војске Србије са специфичним знањима и искуствима из области мултинационалних операција.

Поздрављајући полазнике курса, начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић је истакао да је курс, квалитетом садржаја који се на њему обрађују, привукао учеснике из више земаља региона. Аустријски изасланик одбране у Београду пуковник Јозеф Хелцл нагласио је важност улоге коју логистичари имају у мултинационалним операцијама због чега њихова обука на курсевима попут овог у Београду има изузетан значај.

Курс је намењен да развије способности полазника потребне за обављање дужности официра логистике у командама јединица ранга батаљона као и у националном елементу за подршку. Посебна пажња биће посвећена развијању вештина за обезбеђивање непрекидног снабдевања појединим класама материјала као и за обезбеђивање појединих врста услуга прецизираних уговорима.

Планирано је да се на крају курса стечена знања провере у пракси на вежби “LOGEX 08“ чији су садржаји фокусирани на логистичку подршку јединице која улази у зону мултинационалне операције. Тежиште вежбе ће бити на коришћењу подршке земље домаћина и успостављању шеме логистичке подршке ослонцем на национални елемент за подршку.

 

Email