Државно партнерство са Охајом
12.09.2011

Сусрет команданта Националне гарде Охаја и генерала Милетића


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Дебром Ешенхерст, која борави у званичној посети Републици Србији.

Она је на челу делегације Националне гарде Охаја која је у посети Републици Србији од 10. до 14. септембра, а која ће, између осталог, присуствовати и сутрашњој бригадној штабној вежби „Јесен 2011“ у Краљеву.

Генерал Милетић је након сусрета истакао да  су сви они који прате збивања у Војсци Србије упознати са тиме да је сарадња наше војске са Националном гардом Охаја заиста један од посебних видова сарадње успостављених још 2006. године у оквиру Програма државног партнерства.

- Данас је то модел добре сарадње, која је у Сједињеним Америчким Државама оцењена као један од најуспешнијих програма сарадње од 62 које су успотавили. За нас је јако значајна размена искустава са припадницима Националне гарде Охаја посебно  када је реч о подофицирском кору, обуци и цивилно-војној сарадњи – оценио је генерал Милетић, додајући да су приоритети наше војске када је реч о међународној војној сарадњи усавршавање и обука.

Он је изразио задовољство што је са колегама из Охаја сарадња у тој области најинтензивнија. Према његовим речима, осим посете те делегације високог нивоа, у току је заједничка бригадна штабна вежба „Јесен 2011“ на којој уз госте из Америке учетвују и Здружена оперативна команда Генералштаба Војске Србије, 2. бригада Копнене војске, као и Сектор за ванредне ситуације МУП- а Србије. Осим тога, у току су и четири семинара из области ваздухопловства, управљања људским ресурсима и логистике.

- У нашој земљи је тренутно 28 припадника Национале гарде Охаја специјалиста из различитих области који са припадницима нашег система одбране и МУП-а Србије размењују искуства. Тежишна тема вежбе је реаговање у ванредним ситуацијама – нагласио је начелник Генералштаба.

Генерал Милетић је рекао да су се разговори са америчком делегацијом углавном одоносили на даљи развој односа у оквиру Програма државног партнерства, заједнички рад на развоју капацитета базе „Југ“, коју ће генерал Ешенхерст посетити у току сутрашњег дана. Том приликом ће са акционим тимом Министарства одбране Србије разговарати о развоју те базе.

- Такође је било речи и о наставку пројекта „Хуманитарна асистенција“ у 2012. години. Генерал Ешенхерст посетиће Краљево и разговарати са градоначелником тог града – рекао је генерал Милетић.

Изражавајући задовољство боравком у Србији, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Дебра Ешенхерст је истакла да је почаствована што је била у прилици да присуствује свечаној промоцији најмлађих официра.

- Задивљена сам професионализмом наших домаћина у сарадњи и размени искустава. Та сарадња се не огледа само на професионалном плану, већ је дошло и до успостављања личних пријатељских веза које имају огроман утицај у нашим приватним животима како у Србији тако и у Охају – оценила је генерал Ешенхерст.

Она је такође истакла да је веома радује што је била у прилици да на промоцији види прву генерацију жена официра наше војске, будући да је она прва жена на дужности команданта Националне гарде Охаја.

- Централна активност наше сарадње током ове посете, која обухвата пет области, је поменута здружена вежба „Јесен 2011“ и веома смо нестрпљиви да видимо какви ће бити резултати те вежбе – поручила је генерал Ешенхерст, додајући да са нестрпљењем очекује посету бази „Југ“.

Погледајте фотогалерију!
Email