Државно партнерство са Охајом
03.03.2009

НОВА УЛОГА ПОДОФИЦИРА


Данас је у нишкој касарни “Књаз Михаило” започео семинар на тему “Однос командира вода и његовог подофицира и искуства из мировних операција”. Семинар се изводи у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја и сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја. У организацији команде Копнене војске и Канцеларије за билатералне односе амбасаде САД у нашој земљи, представници Националне гарде Охајо од 3. до 6. фебруара ће одржати предавања тридесеторици официра и подофицира из Војске Србије.

Један од предавача, мајор Стивен Веб, рекао је да сматра да ће теоретска и практична сагледавања односа официра и подофицира у америчкој војсци и Националној гарди Охајо и искуства из Ирака и Авганистана помоћи припадницима Војске Србије да изаберу прави модел у развијању професионалног подофицирског кора.

Нова улога подофицира, према речима главног подофицира Треће бригаде КоВ заставника Зорана Ђорђевића, посебно је видљива у индивидуалној обуци и по линији командовања.

“Наш циљ је да у индивидуалној обуци створимо обученог, самоувереног, дисциплинованог, сналажљивог, физички способног и добро мотивисаног војника, који ће знати да преживи на бојном пољу и изврши задатак. Због тога је на подофицирима велика одговорност, али смо ми спремни да се изборимо са свим изазовима. Подофицири Војске Србије добиће могућност да напредују у складу са образовањем и стеченим способностима. – истиче заставник Ђорђевић.

Како је нагласио начелник Канцеларије за билатералне односе при амбасади САД мајор Девин Браун, семинар у Нишу је само једна од 28 планираних заједничких војних активности у овој години. Обим међусобне сарадње сведочи да је Војска Србије међу важнијим партнерима са којима америчка војска сарађује. Ранији семинари су за тему имали садржаји везане за лидерство виших официра, а ово је први семинар који у центар пажње ставља лидерство на нивоу вода и чете.

Email