Жене у војсци

Колегинице у 224. центру за електронска дејства

Колегинице у 224. центру за електронска дејства

Потпоручнице Ивана и Миљана и професионални војници Александра, Јована, Биљана, Весна и Марија, раде у 224. центру за електронска дејства у Батајници. Прва је лекарка, друга командир вода за обезбеђење, а остале су распоређене или у том, или у воду за телекомуникације. - Никаквих проблема немамо – одговарају на питање како се осећају међу колегама. – Пуноправни смо део ове јединице. Имамо могућности да будемо то што јесмо, жене. И да се у томе добро осећамо. Не одвајају нас од осталих. Све нас је више и радимо све што и колеге, без разлике.

Разводник Маја Радаковић, инжињерац-пионир

Разводник Маја Радаковић, инжињерац-пионир

Завршена Средња саобраћајна школа и звање техничара друмског саобраћаја нису успели да Маји Радаковић из Бешке-питомог сремачког места тик уз обалу Дунава, помуте снове о униформи и војсци, сањане од раних девојачких дана. Без оклевања се пријавила на конкурс Прве бригаде за пријем у професионалну и убрзо се обрела на индивидуалној војничкој обуци у Првом центру у Сомбору. Иако је желела да постане везиста...

Разводник Гордана Мијатовић, возач амфибијског транспортера

Разводник Гордана Мијатовић, возач амфибијског транспортера

У професионалном саставу Првог понтонирског батаљона Речне флотиле стационираног у Шапцу, војничке дужности послужилаца понтонирског моста, понтонирских чамаца, реморкера, ванбродских мотора успешно обавља и 21 припадница женског пола. Разводник Гордана Мијатовић већ две године запослена je као једина жена возач амфибијског транспортера ПТС-М, речне грдосије тежине око 18 тона и мотора од 350 коњских снага.

Разводник Душка Стјепановић, нишанџија на тенку М84

Разводник Душка Стјепановић, нишанџија на тенку М84

Са три и по године Душка те 1991. године напушта родни Осијек и сели се у Сремску Митровицу. Након основне школе уписује средњу медицинску школу у Сремској Митровици, али схвата да позив медицинске сестре није оно чиме би желела да се бави па уписује и 2009. завршава Факултет за предузетнички менаџмент у Новом Саду. Иако дипломирани менаџер, Душка се, по сазнању за конкурс за пријем у професионалну војну службу, без двoумљења пријављује.

Официр и дама

Официр и дама

Дa уђе у војску одлучили су - гени. Потпуковник Мирјана Миленковић, ћерка официра, одрастала је у кући у којој се војнички позив величао.
- Брат није био заинтересован да крене очевим путем, а неко је "морао" да настави традицију - каже начелник Одсека за међународну војну сарадњу у Кабинету начелника Генералштаба војске Србије, Мирјана Миленковић, прва Српкиња која је ступила на ову важну војну дужност.

Жене професионални војници 1. бригаде КоВ положиле заклетву

Жене професионални војници 1. бригаде КоВ положиле заклетву

Пред државним знамењем, у присусутву родбине и пријатеља, жене професионални војници на служби у Првој бригади, на свечаности приређеној у новосадском Дому Војске, положиле су војничку заклетву. Након једномесечне обуке у Сомбору, тронедељне стручно-специјалистичке обуке у матичним јединицама, дванаест жена професионалних војника, од стрелца, послужиоца на радарским системима, везисте, возача тенка до оператера ракетног система стрела 10М, диспечера и болничара, засновало је радни однос у Војсци Србије.

Потпоручник Мирјана Сакић

Потпоручник Мирјана Сакић

Већ пет година ради у Гарди, у Батаљону Војне полиције, у јединици у којој су традиционално, најбољи и најспремнији. На селекцију и избор припадника те елитне јeдинице Војске Србије свакако утиче и њихов психолог. Нема никакве сумње да потпоручник Мирјана Сакић има довољно и војничког ауторитета и стручног знања да квалитетно (пр)оцени ко од многобројних кандидата за једну од најпопуларнијих јединица Војске Србије задовољава строге професионалне критеријуме.

Заставник Радмила Ђурић

Заставник Радмила Ђурић

Кад се жена определи за рад у Специјалној бригади, па још у падобранској јединици, у њеном елитном делу, падобранској акро групи, онда је јасно да у њеном животу нема места за страх. Позната по скромности, старији водник прве класе, „још мало па заставник“, Радмила Ђурић, падобрански инструктор, ипак, каже да „није без страха“. Тежак посао којим се бави, изазован и ризичан, подразумева осеђање страха. Али оног позитивног, опомињућег, оног који тера на опрезност, који „гуши рутину“.

Старији водник прве класе Сања Ивановић

Старији водник прве класе Сања Ивановић

Већ тринаест година је у војничким чизмама. По завршетку Више школе унутрашњих послова није се пуно двоумила, уместо плаве, полицијске, обукла је маскирну, војничку, униформу и запослила се у Војној полицији. Најпре војник по уговору, па цивилно лице и сада, подофицир, старији водник прве класе, Сања Ивановић ужива у послу којим се бави. И воли га још више него првог дана.

Старији водник Наташа Јовановић

Старији водник Наташа Јовановић

Она беспрекорно гађа у мету и не "маши" центар, било да пуца из пушке или малокалибарског пиштоља. Оружје је њено друго ја и њена велика љубав. Наташа Јовановић већ десет година ради у Војсци, а на такмичењима у стрељаштву осваја само прва места. Данас је ова дама, старији водник по чину, запослена у Гарди Војске Србије, а била је прва жена припадник специјалне јединице - "Кобре".