Актуелне мировне операције

Тренутно су у 5 мултинационалних операција под покровитељством Уједињених нација и 4 мултинационалне операције Европске уније ангажована 282 припадника Војске Србије.

pesadijska-ceta-vojske-srbije-u-misiji-un-u-libanu.jpg

Мисије Уједињених нација


У пет мировних операција Уједињених нација — у Либану, Централноафричкој Републици, на Кипру, у ДР Конгу и на Блиском истоку — тренутно је ангажовано 260 припадника Војске Србије.

Привремене снаге УН у Либану — UNIFIL


Привремене снаге Уједињених нација у Републици Либан — UNIFIL успостављене су резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација број 425 и 426 од 19. марта 1978. године. Мандат мисије се периодично продужава резолуцијама Савета безбедности УН.

Припадници Војске Србије у мисији УН у Либану

Војска Србије учествујe у UNIFIL од 21. децембра 2010. године са штабним официрима, са мандатом у трајању од шест месеци. Oд 25. новембра 2012. године учешће у UNIFIL је проширено елементом за националну подршку састава пет лица и пешадијским водом од 36 лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Од 24. марта 2013. године, учешће припадника Војске Србије у UNIFIL je увећано за два штабна официра у Команди UNIFIL у Накури, а од 5. новембра 2013. године ангажовањем пешадијске чете уместо пешадијског вода. На основу техничког споразума са ОС Краљевине Шпаније, од 2. новембра 2014. број штабних официра је повећан за још једног, који се ангажује у команди шпанског батаљона. Од 11. децембра 2014. године, на основу техничког споразума са ОС Италије, повећано је ангажовање за вод за заштиту снага, састава 33 припадника ВС, који је упућен у сектор Запад. 

Тренутно је у UNIFIL ангажовано 177 припадника Војске Србије.

Мултидимензионална интегрисана мисија за стабилизацију у ЦАР — MINUSCA


Мултидимензионална интегрисана мисија Уједињених нација за стабилизацију у Централноафричкој Републици (MINUSCA) успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 2149 од 10. априла 2014. године. Мандат мисије се периодично продужава резолуцијама Савета безбедности УН.

Војна парада у мисији УН у Централноафричкој Републици

Војска Србије учествује у MINUSCA од 20. септембра 2014. године са два штабна официра и два војна посматрача (тренутно се по захтеву мисије ангажују на штабним дужностима), који се ангажује са мандатом у трајању од годину дана, а од 11. децембра 2014. године и са 68 припадника болнице нивоа 2, са мандатом у трајању од шест месеци.

Тренутно је у MINUSCA ангажовано 77 припадника Војске Србије.

Мировне снаге УН на Кипру — UNFICYP


Мировне снаге Уједињених нација у Републици Кипар — UNFICYP успостављене су Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 186 у марту 1964. године. Мандат мисије се периодично продужава резолуцијама Савета безбедности УН.

Припадници Војске Србије у мисији УН на Кипру

Војска Србије учествује у UNFICYP од 21. октобра 2010. године са штабним официром, са мандатом у трајању од годину дана, и одељењем од шест лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Oд 23. септембра 2011. године учешће у UNFICYP је проширено са два војна посматрача (MOLO), са мандатом у трајању од годину дана, и пешадијским водом до 37 лица, са мандатом у трајању од шест месеци.

Тренутно су у UNFICYP ангажована припадника Војске Србије.

Мисија УН за стабилизацију у ДР Конгу — MONUSCO


Мисија Уједињених нација за стабилизацију у Демократској Републици Конгу — MONUSCO успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 1279 од 30. новембра 1999. године. Мандат мисије се периодично продужава резолуцијама Савета безбедности УН.

Лекар Војске Србије у мисији УН у ДР Конгу

Војскa Србије учествује у MONUSCO од 7. марта 2003. године са медицинским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), састава шест лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Од 28. јула 2010. године учешће у MONUSCO је проширено штабном групом од два лица, са мандатом у трајању од годину дана. Ангажовање медицнског тима за евакуацију ваздушним путем је завршено 10. маја 2018. године.

Тренутно je у MONUSCO ангажован 1 припадник Војске Србије.

Организација УН за надгледање примирја на Блиском истоку — UNTSO


Организација УН за надгледање примирја на Блиском истоку — UNTSO успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 50 (1948). Најстарија је мисија Уједињених нација. Мандат мисије је успостављен 1948. године и не подлеже периодичном продужавању.

Официр Војске Србије у мисији УН на Блиском истоку

Војска Србије учествује у UNTSO од 9. септембра 2012. године са војним посматрачем, који се ангажује са мандатом у трајању од годину дана, у саставу Посматрачке групе Либан.

Тренутно су UNTSO ангажована 2 војна посматрача из састава Војске Србије.

Војне операције Европске уније


У четири војне операције Европске уније — у Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију — тренутно су ангажована  22 припадника Војске Србије.

Мисија ЕУ за обуку у Сомалији — EUTM Somalia


Мисија Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије — EUTM Somalia успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 1872 (2009) и одлукама Савета Европске уније број 96 и 197 (2010). Мандат мисије се продужава у складу са oдлуком Савета Европске уније.

Тим Војске Србије у мисији Европске уније у Сомалији

Војска Србије учествује у EUTM Somalia од 25. априла 2012. године са штабним официром, са мандатом у трајању од шест месеци. У току 2013. године Војска Србије је повећала учешће у мисији ангажовањем медицинског тима састава четири лица.

Тренутно је у EUTM Somalia ангажовано 6 припадника Војске Србије.

Поморске снаге ЕУ у Сомалији — EUNAVFOR Somalia


Поморске снаге Европске уније у Сомалији (Операција Аталанта) — EUNAVFOR Somalia (Operation Atalanta) успостављене су резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација бр. 1814, 1816, 1838 и 1846 (2008) и одлукама Савета Европске уније број 851 од 10. новембра 2008. године и број 918 од 8. децембра 2008. године. Мандат операције се продужава у складу са одлуком Савета Европске уније.

Припадник Војске Србије на броду Светског програма за храну

Војскa Србије учествујe у EUNAVFOR Somalia од 6. априла 2012. године, са прекидима, што зависи од потреба у зони операције. Тако су до сада у овој мисији ангажовани по два штабна официра и штабни подофицир у Оперативној команди у Нортвуду код Лондона, штабни официр у Команди снага на командном броду у Индијском океану и аутономни тимови за заштиту бродова Светског програма хране.

Тренутно, је у EUNAVFOR Somalia ангажовано припадника Војске Србије, 5 у Оперативној команди мисије у Нортвуду и штабни официр на броду Команде снага у Индијском океану.

Војна мисија ЕУ за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике — EUTM RCA


Војна мисија Европске уније за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA) успостављена је у складу са Одлуком Савета Европске уније, број 2016/610/CFSP од 19. априла 2016. године. Мисија је наставак ангажовања Европске уније у Централноафричкој Републици. 

Припадници Војске Србије у мисији Европске уније у Централноафричкој Републици

Војска Србије је отпочела ангажовање у EUTM RCA од 15. децембра 2016. године упућивањем четворочланог тима нивоа 1 и двочланог тима за хитну медицинску помоћ.

Тренутно је у овој операцији ангажовано 7 припадника Војске Србије – шеф санитетске службе у мисији, уједно саветник команданта за медицинска питања, и медицински тим који чине лекар и пет медицинских техничара.

Мисија ЕУ за обуку у Малију — EUTM Mali


Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија — EUTM Mali успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 2085 (2012) и одлукама Савета Европске уније о успостављању војне мисије Европске уније у Малију (Одлука број 2013/34/CFSP од 17. јануара 2013. године) и покретању мисије Европске уније у Малију (Одлука број 2013/87/CFSP од 18. фебруара 2013. године). Мандат мисије се продужава у складу са одлуком Савета Европске уније.

Тим Војске Србије у мисији ЕУ у Малију

Војска Србије учествује у EUTM Mali од 15. децембра 2014. године са медицинским тимом састава лекар и два медицинских техничара, са мандатом у трајању од шест месеци.

Тренутно су овој операцији ангажована 3 припадника Војске Србије.