Историјат учешћа у МнОп

Почеци развоја модерне српске војске везују се за војно организовање током Првог српског устанка. Међутим, први Војни устав из 1813. године није ступио на снагу због слома устанка.

Српска војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани препознају ту судбоносну повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.

Војска Србије баштини богату војничку традицију нашег народа.


 • Завршено ангажовање у Мисији УН у Либерији
    10.02.2018
  Ангажовање војних посматрача Војске Србије и Војске Србије у Мисији Уједињених нација у Либерији је завршено 10. фебруара 2018. године.
 • 31.10.2017    
  Почетак ангажовања у мисији УН UNDOF
  Упућивањем потпуковника Стевана Рашете на дужност војног посматрача у мисији UNDOF на Блиском истоку, Војска Србије је 31. октобра 2017. започела учешће у овој мисији Уједињених нација.
 • Почетак ангажовања у Војној саветодавној мисији ЕУ у ЦАР
    2015.
  Војска Србије је започела учешће у Војној саветодавној мисији Европске уније у Централноафричкој Републици — EUMAM RCA 20. јула 2015. године са медицинским тимом састава лекар и три медицинска техничара.
 • 2014.    
  Ангажован самостални контингент у ЦАР
  Војска Србије је 11. децембра 2014. године повећала учешће у Мултидимензионалној интегрисаној мисији за стабилизацију стања у Централноафричкој Републици са 68 припадника болнице нивоа 2, са мандатом у трајању од шест месеци.
 • Ангажовање у Снагама ЕУ у Централноафричкој Републици, 2014–2015.
    2014.
  Војска Србије је у Снагама ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA) ангажовала шесточлани медицински тим од 23. септембра 2014. до окончања мисије, у марту 2015. године.
 • 2014.    
  Почетак ангажовања у Мисији ЕУ за обуку у Малију
  Војска Србије учествује у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија — EUTM Mali од 15. децембра 2014. године са медицинским тимом састава лекар и два медицинских техничара, са мандатом у трајању од шест месеци.
 • Почетак ангажовања у Мултидимензионалној интегрисаној мисији за стабилизацију у ЦАР
    2014.
  Војска Србије учествује у Мултидимензионалној интегрисаној мисији за стабилизацију стања у Централноафричкој Републици од 20. септембра 2014. године са два штабна официра и два војна посматрача (тренутно се по захтеву мисије ангажују на штабним дужностима), који се ангажује са мандатом у трајању од годину дана, а од 11. децембра 2014. године и са 68 припадника болнице нивоа 2, са мандатом у трајању од шест месеци.
 • 2013.    
  Први АТЗБ ангажован у Поморским снагама ЕУ у Сомалији
  У децембру 2013. године Војска Србије је упутила први аутономни тим за заштиту бродова (АТЗБ) у састав Поморских снага ЕУ у Сомалији, који је био задужен за заштиту брода Светског програма за храну у водама Индијског океана.
 • Почетак ангажовања у Мисији ЕУ за обуку у Сомалији
    2012.
  Војска Србије учествује у Мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије од 25. априла 2012. године са штабним официром, са мандатом у трајању од шест месеци. У току 2013. године Војска Србије је повећала учешће у мисији ангажовањем медицинског тима састава четири лица.
 • 2012.    
  Почетак ангажовања у Поморским снагама ЕУ у Сомалији
  Војскa Србије учествујe у EUNAVFOR Somalia од 6. априла 2012. године, са прекидима, што зависи од потреба у зони операције. Тако су до сада у овој мисији ангажовани по два штабна официра и штабни подофицир у Оперативној команди у Нортвуду код Лондона, штабни официр у Команди снага на командном броду у Индијском океану и аутономни тимови за заштиту бродова Светског програма хране.
 • Почетак ангажовања у Организацији УН за надгледање примирја на Блиском истоку
    2012.
  Војска Србије учествује у Организацији УН за надгледање примирја на Блиском истоку од 9. септембра 2012. године са војним посматрачем, који се ангажује са мандатом у трајању од годину дана, у саставу Посматрачке групе Либан.
 • 2011.    
  У Мировним снагама УН на Кипру ангажован пешадијски вод
  Након дуже паузе, српска војска се ангажовањем пешадијског вода од 37 лица вратила на мапу земаља које у мисијама ангажују своје јединице.
 • Почетак ангажовања у Привременим снагама УН у Либану
    2010.
  Војска Србије учествујe у UNIFIL од 21. децембра 2010. године са штабним официрима, са мандатом у трајању од шест месеци. Oд 25. новембра 2012. године учешће у UNIFIL је проширено елементом за националну подршку састава пет лица и пешадијским водом од 36 лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Од 24. марта 2013. године, учешће припадника Војске Србије у UNIFIL je увећано за два штабна официра у Команди UNIFIL у Накури, а од 5. новембра 2013. године ангажовањем пешадијске чете уместо пешадијског вода. На основу техничког споразума са ОС Краљевине Шпаније, од 2. новембра 2014. број штабних официра је повећан за још једног, који се ангажује у команди шпанског батаљона. Од 11. децембра 2014. године, на основу техничког споразума са ОС Италије, повећано је ангажовање за вод за заштиту снага, састава 33 припадника ВС, који је упућен у сектор Запад.
 • 2010.    
  Почетак ангажовања у Мировним снагама УН на Кипру
  Војска Србије учествује у UNFICYP од 21. октобра 2010. године са штабним официром, са мандатом у трајању од годину дана, и одељењем од шест лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Oд 23. септембра 2011. године учешће у UNFICYP је проширено са два војна посматрача (MOLO), са мандатом у трајању од годину дана, и пешадијским водом до 37 лица, са мандатом у трајању од шест месеци.
 • Ангажовање у Мисији УН у Централноафричкој Републици и Чаду, 2009–2010.
    2009.
  Војска Србије је учествовала у MINURCAT од јуна 2009. до децембра 2010. године. У MINURCAT су ангажоване три ротације Војске Србије. У прве две тимови Војске Србије су били у саставу норвешког контингента, док је трећа ротација била ангажована самостално, у оквиру пољске болнице Уједињених нација I+ нивоа.
 • 2006.    
  Завршетак ангажовања у Операцији УН у Бурундију
  Припадници Војске Србије и Црне Горе завршили су учешће у операцији УН у Бурундију — ONUB 2006. године. У операцији су ангажована три официра на дужности војних посматрача.
 • Завршетак ангажовања у Мисији УН за подршку у Источном Тимору
    2005.
  Припадници Војске Србије и Црне Горе завршили су ангажовање у мисији УН у Источном Тимору — UNMISET 2005. године, када је званично затворена мисија.
 • 2004.    
  Почетак ангажовања у Операцији УН у Обали Слоноваче
  Војска Србије и Црне Горе је започела учешће у Операцији УН у Обали Слоноваче 1. маја 2004. године са војним посматрачима, са мандатом у трајању од годину дана.
 • Почетак ангажовања у Операцији УН у Бурундију
    2004.
  Припадници Војске Србије и Црне Горе започели су учешће у операцији УН у Бурундију (ONUB) 2004. године.
 • 2003.    
  Почетак ангажовања у Мисији УН у Либерији
  Војскa Србије и Црне Горе је започела учешће у Мисији УН у Либерији 10. децембра 2003. године са војним посматрачима, са мандатом у трајању од годину дана.
 • Почетак ангажовања у Мисији УН за стабилизацију у ДР Конгу
    2003.
  Војска Србије и Црне Горе је започела учешће у Мисији УН за стабилизацију у ДР Конгу 7. марта 2003. године са медицинским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), састава шест лица, са мандатом у трајању од шест месеци. Од 28. јула 2010. године учешће у MONUSCO је проширено штабном групом од два лица, са мандатом у трајању од годину дана.
 • 2002.    
  Почетак ангажовања у Мисији УН за подршку у Источном Тимору
  Припадници Војске Југославије започели су учешће у мисији УН у Источном Тимору 2002. године са три војна посматрача.
 • Завршетак ангажовања у Групи војних посматрача УН Иран–Ирак
    1991.
  Ангажовање ЈНА у Групи војних посматрача УН Иран–Ирак завршено је у фебруару 1991. године. У мисији је ангажовано 30 војних посматрача из СФРЈ, који су задатке тежишно извршавали са територије Ирана. Командант мисије од августа 1988. до августа 1990. године је био генерал-мајор Славко Јовић.
 • 1989.    
  Ангажовање у Групи УН за пружање помоћи приликом преношења власти у Намибији, 1989–1990.
  Септембра 1978. године Савет безбедности УН је донео резолуцију којом је формирао Групу УН за пружање помоћи приликом преношења власти у Намибији — UNTAG. До 1. априла 1989. године предузимане су само политичке мере, а од тог датума је успостављена и војна операција, која је трајала до марта 1990. године. Влада СФРЈ је разматрала могућност слања једног моторизованог батаљона, али до реализације није дошло због низа неповољних околности на унутрашњем и спољном плану. Ипак, Председништво СФРЈ је донело одлуку да се упути 25 официра у својству војних посматрача УН.
 • Почетак ангажовања у Групи војних посматрача УН Иран–Ирак
    1988.
  Прва група од 10 војних посматрача из ЈНА је почела са радом у Групи војних посматрача УН Иран–Ирак (UNIIMOG) 20. августа 1988. године, првог дана примирја између зараћених снага.
 • 1988.    
  Ангажовање у Верификационој мисији УН у Анголи, 1988–1993.
  Савет безбедности УН је децембра 1988. године успоставио верификациону мисију УН у Анголи — UNAVEM-I. Задатак мисије је био да верификује повлачење кубанских снага са територије Анголе. Повлачење је у потпуности завршено 25. маја 1991. године чиме је испуњен мандат мисије. Савет безбедности је донео одлуку да успостави мисију UNAVEM-II са задатком да надгледа прекид ватре и изборе, а према споразуму владе Анголе и покрета УНИТА. Мисија је завршена фебруара 1995. године. Мисија UNAVEM-I је бројала 70 војних посматрача из 10 земаља. Из СФРЈ је учествовало 14 официра. У UNAVEM-II је учествовало 11 југословенских официра. Избијање грађанског рата у СФРЈ довело је почетком 1993. године до повлачења војних посматрача из ЈНА.
 • Завршено ангажовање у операцији УН на Синају
    1967.
  Одред ЈНА на Синају је под ватром дочекао наређење за повлачење. Војници и официри су храбро бранили своје положаје и са пуним војничким достојанством се вратили у земљу. Током извршења овог тешког и одговорног задатка животе је изгубило осам а рањено је и повређено 56 припадника Одреда. У 22 ротације агажовано је 1.178 официра, 2.014 подофицира, 92 војна службеника, 10.892 војника и 92 цивилна лица. Са укупно 14.265 ангажованих лица СФРЈ је дала око 22% снага UNEF-I, а пуковник Лазар Мушицки је од августа 1964. до јануара 1965. године био вршилац дужности команданта мировних снага.
 • 1964.    
  Завршено ангажовање у Посматрачкој мисији УН у Јемену
  Учешће ЈНА у Посматрачкој мисији УН у Јемену (UNYOM) завршено је у септембру 1964. године, затварањем мисије по делимичном испуњењу мандата. Одред ЈНА је задатке извршавао интензивним патролирањем. Пуковник Бранко Павловић је био вршилац дужности команданта војног дела мисије августа и септембра 1963. године.
 • Почетак ангажовања у Посматрачкој мисији УН у Јемену
    1963.
  Одред ЈНА за Посматрачку мисију у Јемену (UNYOM) је формиран једним делом од припадника Одреда на Синају а други део је стигао из земље. У овом oдреду ангажована су 22 официра, 17 подофицира и 79 војника.
 • 1960.    
  Ангажовање у Операцији УН у Конгу
  misija-un-onuc.jpg
  У Операцији УН у Конгу (ONUC) краткотрајно је учествовала ваздухопловно-техничка јединица ЈНА, састава 21 официр и подофицир. Своје неслагање са променом мандата мисије СФРЈ је изразила повлачењем свог контингента децембра 1960. године.
 • Почетак ангажовања ЈНА у операцији УН на Синају
    1956.
  Прво ангажовање ЈНА у мировним операцијама је било на Синају од 1956. до 1967. године. Операција је позната под називом UNEF-I. У саставу Одреда ЈНА су била 84 официра, 109 подофицира и 572 војника.