Провера спремности пешадијске чете Прве бригаде за мисију УН у Либану

Уторак, 4.9.2018 | Обука

На бази „Југ“ код Бујановца јуче је почела евалуација пешадијске чете Прве бригаде копнене војске за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

На бази „Југ“ код Бујановца јуче је почела евалуација пешадијске чете Прве бригаде копнене војске, која ће, уколико добије сертификат о оспособљености за учешће у мисији, већ од новембра кренути на извршавање задатака у мировној операцији Уједињених нација у Либану (UNIFIL). 

Смотра јединице, излазак на полигон, формирање базног кампа, патроле и контролни пунктови су само неки од садржаја које ће мировњаци морати успешно да обаве, како би стекли сертификат за учешће у мировним мисијама. 

Спољну формалну евалуацију обучености и интероперабилности врши тим Генералштаба Војске Србије, на челу са потпуковником Бошком Ћућузом, који у складу са сценариoм вежбе, поставља супозиције и задатке на основу којих евалуатори утврђују обученост јединице за извршавање задатака у мултинационалној операцији. 

Процесу евалуације присуствују и официри из шпанског батаљона у ком ће чета Војске Србије бити ангажована током мисије у Либану на челу са командантом батаљона потпуковником Давидом Куестом Валином. 

Интензивна обука је отпочела у јулу, тако што су припадници чете савладали садржаје обуке попут индивидуалних радњи, гађања, упознавања са зоном операције и колективних процедура које се примењују у УН. Од 21. августа чета, којом командује мајор Нинослав Ђуђић, се налази на бази „ Југ“, где изводи обуку у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције.

Повезане вести