Пријем поводом војних празника

Уторак, 8.11.2016 | Култура и традиција

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић примио је данас делегације рода јединица за електронска дејстава и верске, финансијске и грађевинске службе поводом празника ових служби и рода.

Делегацију јединица за електронска дејства предводио је пуковник Данило Ђекић, делегације финансијске и верске службе – пуковници Милош Милетић и Саша Милутиновић, док је на челу грађевинаца био потпуковник Зоран Павловић. 

Дан јединица за електронска дејства слави се 11. новембра у спомен на дан када је 1946. године у Нишу формирана прва јединица за радио-извиђање и противелектронска дејства. 

Дан финансијске службе слави се 8. новембра у спомен на дан када је 1944. године формирано Финансијско одељење при Повереништву народне одбране, које је постало руководећи орган финансијске службе за целу НОВЈ.

Дан грађевинске службе слави се 8. новембра, када и Међународни дан урбанизма, који је Република Србија званично прихватила као Дан урбанизма.

Дан верске службе слави се 12. новембра у спомен на дана када је 1839. године први пут дефинисано вршење верске службе у војсци, доношењем Војног закона у Војсци Кнежевине Србије.

Повезане вести