Макетарско такмичење „Априлским херојима у част“

Понедељак, 8.4.2013 | Цивилно-војна сарадња

Макетарско такмичење „Априлским херојима у част“, које организују макетари 204. ваздухопловне бригаде под покровитељством Ваздухопловства и ПВО, одржано је јуче у команди тог оперативног састава у Земуну. Такмичење је отворио потпуковник Александар Пипоски, командант 101. ловачке авијацијске ексадриле.

Макетарско такмичење „Априлским херојима у част“, које организују макетари 204. ваздухопловне бригаде под покровитељством Ваздухопловства и ПВО, одржано је јуче у команди тог оперативног састава у Земуну.

Такмичење је отворио потпуковник Александар Пипоски, командант 101. ловачке авијацијске ексадриле, а најбољима у по пет јуниорских и кадетских и 24 сениорске класе медаље је доделио командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић.

За најбољу макету проглашена је „Дакота са Жељаве“ коју је израдио Дејан Ранков.

Осим у уобичајеним категоријама, макетари су овог пута били кандидати и за освајање позиција у четири специјалне класе које су понеле имена наших славних пилота Михаила Петровића, Божидара Костића, Миленка Павловића и Зорана Радосављевића.

Најбољи у овим категоријама били су Дејан Ранков (у првој и трећој), Душан Сурла у другој, и Александар Тумбин у последњој. Победницима у овим класама пехаре су уручили чланови родбине чувених пилота.

Овогодишњи куп имао је и хуманитарни карактер пошто су се макетари и посетиоци манифестације придружили акцији сакупљања добровољног прилога за помоћ малој Тијани Огњановић.

Такмичење је организовано у склопу обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, у знак сећања на све пилоте који небо Србије чине безбедним.

Намера припадника 204. ваздухопловне бригаде са аеродрома у Батајници јесте да такмичење добије традиционални карактер, али и да му придруже низ других активности, међу којима и спотрска надметања.

У такмичарском делу осим појединачних учесника присутни су били и клубови из Макетарског савеза Србије. Гости су имали прилику и да разговарају са пилотима ветеранима нашег ваздухопловства.

Повезане вести