Почасна артиљеријска паљба поводом Дана државности

Четвртак, 14.2.2019 | Култура и традиција

Поводом Дана државности Републике Србије, данас је на Савској тераси на Калемегдану Гарда Војске Србије извршила почасну артиљеријску паљбу са десет плотуна из шест оруђа.

Поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности Републике Србије, данас је на Савској тераси на Калемегдану Гарда Војске Србије извршила почасну паљбу са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, у складу са наређењем које је тим поводом дао председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.
 
Паљби, коју је извео Гардијски батаљон Војске Србије, присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и бројни грађани.
 
Почасној паљби претходио је дефиле Репрезентативног оркестра Гарде од Трга Републике Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана.
 
Србија прославља Дан државности на велики хришћански празник Сретење, обележавајући годишњицу Првог српског устанка под вођством вожда Карађорђа. На исти дан, 1835. године донет је и први устав српске кнежевине, познат и као Сретењски устав, који је Србију дефинисао као независну кнежевину подељену на округе, срезове и општине.

Повезане вести