Војна свечаност поводом Дана Војске Србије

Петак, 20.4.2018 | Актуелности

Поводом 23. априла – Дана Војске Србије, данас су у Генералштабу Војске Србије, командама оперативног нивоа и Гарде уприличене војне свечаности.

Поводом Дана Војске Србије, данас је у касарни „Бањица 2“ одржана војна свечаност у сусрет предстојећем празнику којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, као и бивши начелници Генералштаба наше војске.

Честитајући празник свим припадницима Војске, министар Вулин подсетио је да ништа не почиње од нас и да ако мислимо да је нашим рођењем и нашим доласком на одређену дужност историја тек почела да се пише, онда смо недостојни и историје коју сањамо као и места на коме се налазимо.

– Ништа не почиње од нас. И зато овде желим да захвалим претходним начелницима Генералштаба за допринос и свему што су учинили да војска буде оваква каква јесте, дајући себе и свој живот, дајући све оно што су могли да понуде својој отаџбини, својој војсци, да време у којме су они били и време у коме ми живимо буде различито у квалитету живота, али истој љубави према отаџбини и љубави према војсци– рекао је министар Вулин.

Он је подсетио да је 23. април, Дан наше Војске, дан када је српски народ још једном дао одговор који је давао пре тога и даваће га још деценијама, па и вековима након тога - а то је да не постоји ништа што није спреман да жртвује за слободу.

– И када говоре о Милошу Великом обично говоре о мудром, промишљеном човеку, али некако забораве да је пре те мудрости и промишљености он био храбри, неки би рекли крвави војвода, који је војводски чин добио у Првом српском устанку, након што је једва претекао од рана. Тек након устанака постао је дипломата, тек након војничке храбрости и победа могао је да преговара. Тако је и данас. Без јаке војске, без сигурне војске, задовољне војске, нема ни дипломатије, нема ни преговора. Војска је та која чува суштину народа, његове најважније вредности и која је ту да буде чувар теритријалног интегритета, али и свега оног што наш народ чини вредним трајања и вредним понављања – поручио је министар Вулин додајући да како је било онда, тако је и данас.

Према његовим речима, народ који није имао снажну војску, није могао да се нада слободи, јер снажна војска и слобода иду заједно.

– Свачега је било на кугли земаљској, али народа који је слободан, а да није имао сигурну и снажну војску - тога још није било. Посебно ако живи на овом парчету земљиног шара на коме ми живимо, где је свака сила сматрала да треба да прође, а мислили су и да треба да остану – рекао је министар Вулин, додајући да захваљујући упорном, стрпљивом и тврдоглавом народу коме ми припадамо многи јесу пролазили али нису остајали – истакао је министар Вулин завршавајући своје обраћање са „Живела Војска Србије! Живела Србија!“.

Подсећајући на историјски значај празника којим се обележава Дан Војске Србије, генерал Диковић је истакао да наша Војска и наш систем одбране данас јесте и да мора и даље остати апсолутно у функцији решавања свих проблема као подршка и основна снага нашем руководству да их реши на најбољи могући начин.

– Наша војска данас је стабилна и оријентисана војска, која поштује вредности и која има државотворни карактер. Очували смо континуитет, очували смо јединство, успоставили смо и заокружили нормативно правни систем, а ових дана очекујемо и коначно усвајање измене и допуне закона који ће нам омогућити да и даље несметано још више, боље и јаче, а посебно још брже јачамо своје капацитете да заштитимо грађане Србије и нашу отаџбину – нагласио је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба је подсетио да је, након дужег периода, отпочето са значајним опремањем наше Војске, што то је пре свега значајно за вид Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и да се посебна брига води о припадницима система одбране који деле судбину грађана Републике Србије, а све у циљу да наша Војска има задовољног војника и задовољног припадника Војске, спремног да као што су и наши преци радили, дају живот за одбрану слободе и части наше отаџбине.

– Статус и стандард нашег официра биће такав да буду достојанствени и да на лицу нашег официра видимо понос, али исто тако дана лицу наших грађана видимо понос зато што имају такве војнике и такву оружану силу која је спремна да их у сваком тренутку брани – истакао је генерал Диковић.

Обраћајући се окупљенима, начелник Генералштаба је поручио да су сви јунаци у нашој историји, жртвујући свој живот нису размишљали ни о чему другом, него само о слободи и о томе да поколења која надолазе могу слободно да живе, што је и залог свих наших припадника данас.

– Срећа је да имамо спремне официре, подофицире и војнике и цивилна лица да се тако у пракси и понашају, да су спремни да за своју отаџбину дају и живот, а то није мало. Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је генерал Диковић.

Данашња свечаност била је прилика и да се прочитају укази о унапређењима у виши чин, као и да министар одбране и начелник Генералштаба уруче стимулативне мере из својих надлежности појединцима који су се нарочитим резултатима у вршењу службе истакли у години за нама у организацијским јединицама Генералштаба Војске Србије.

Војним свечаностима, Дан Војске Србије данас је обележен и у командама оперативног нивоа и у Гарди Војске Србије.

У Дому Војске Србије у Нишу данас је приређен свечани скуп за официре, подофицире и цивилна лица Команде Копнене војске, на ком су прочитане честитке и наредбе о унапређењима и додели стимулативних мера поводом Дана ВС. Припадницима Команде Копнене војске је празник честитао командант генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Поводом Дана ВС, делегација Команде Копнене војске с начелником штаба пуковником Владетом Балтићем на челу положила је данас венац на Споменик краљу Александру у Нишу. 

Министарство одбране и Војска Србије обележавају Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову. Тада је, на скупу виђенијих старешина, донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти.

Биљана Миљић, МЦ Одбрана

Повезане вести