Потписан споразум о сарадњи Војногеографског института и Матице српске

Среда, 28.3.2018 | Цивилно-војна сарадња

Директор Војногеографског института пуковник др Зоран Срдић и председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су данас у Новом Саду Споразум о научно-техничкој сарадњи Војногеографског института и Матице српске.

Споразум је израз жеље и потребе Матице српске и Војногеографског института да заједничким деловањем стварају дела у корист обе институције, Републике Србије и њених грађана, рекао је пуковник др Срдић и нагласио да ће две инстутиције реализовати два капитална пројекта од националног значаја, Српску енциклопедију и  Национални атлас Републике Србије у чију израду се активно укључила и Српска академија наука и уметности.

Изражавајући задовољство сарадњом и потписаним споразумом проф. др Станић је истакао да „озбиљну картографију не би смо имали да нема такве респектабилне институције као што је Војногеографски институт“.

– Сарадња која није нова, и није почела са данашњим даном, чини ми велико задовољство као и заједнички рад на важним пројектима који стоје пред нама, рекао је проф. др Станић након потписивања споразума.

У свечаној сали ове институције пуковник др Срдић представио је делатност Војногеографског института, војне научноистраживачке установе, која се бави истраживачко-развојним и производним радом у областима геодезије, фотограметрије, картографије, географских информационих система, картографске репродукције, метрологије и других геодисциплина.

Присутнима је приказан и документарни филм Војнофилмског центра „Застава филм“ под називом Војногеографски институт кроз три века.

Повезане вести