Сертификат УН Центру за мировне операције

Петак, 8.1.2016 | Мултинационалне операције

Интегрисана служба за обуку Уједињених нација издала је Центру за мировне операције сертификат којим се потврђује да је Курс за штабне официре УН реализован у складу са стандардима УН.

Интегрисана служба за обуку Уједињених нација издала је Центру за мировне операције сертификат којим се потврђује да је Курс за штабне официре Уједињених нација реализован у складу са важећим стандардима УН у области обуке за мировне операције. Сертификат, који важи четири године, потписао је подсекретар за мировне операције УН Ерве Ладсус.

Добијањем сертификата УН, Центар за мировне операције се сврстао у ред међународно препознатих центара за обуку за мировне операције, чиме се обезбеђују услови за унапређење способности Центра за реализацију међународних курсева, као и за будућу сарадњу са Интегрисаном службом за обуку УН у домену учешћа у реализацији сличних курсева у другим државама. 

Курс за штабне официре је први курс који је сертификован од стране Уједињених нација, што представља својеврсно признање Центру за мировне операције јер на пољу обуке постаје видљив и препознат на глобалном нивоу након само једне деценије од свог оснивања и почетка континуираног повећања обима ангажовања наших војника у мировним мисијама УН. 

Имајући у виду да је ово први пут да је једна организацијска целина Војске Србије понудила Уједињеним нацијама да изврше процену квалитета услуга које та организација пружа на пољу обуке, значајно је истаћи и речи представника Интегрисане службе за обуку потпуковника Ерика Силвестера Јебое, који је вршио евалуацију, да је ово „ако не најбољи, онда сигурно један од најбоље реализованих курсева којем је он икада присуствовао“. 

Центар за мировне операције планира да у току наредне године покрене процедуру сертификације код УН за још два своја курса.

Повезане вести