Репрезентативни оркестар Гарде задивио Белгију

Понедељак, 17.9.2018 | Култура и традиција

Фестивал војних оркестара који је ове године, поводом стогодишњице окончања Првог светског рата, одржан у белгијском граду Лијежу остаће упамћен по изузетном наступу Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.

Под диригентском палицом мајора Александра Ђурова музичари наше Војске су, током два фестивалска дана, 15. и 16. септембра, грађанима Валоније представили најлепше српске мелодије у спомен савезништва и жртава које су обе земље поднеле пре тачно једног века.
 
Осим оркестра Гарде, који је представљао нашу државу, ту су се нашли и Оркестар Краљевског ратног ваздухопловства Белгије, Оркестар ватрогасне бригаде из Париза, Оркестар Ратног ваздухопловства Савезне Републике Немачке, Гајдашки оркестар Полиције из Холандије, док је Италију представљао дувачки оркестар „Фанфара де Барсилијери“. Посебну атракцију представљали су гимнастичари-ватрогасци из Париза, који су у паузи између наступа оркестара публику задивили својим акробацијама.
 
Другог дана Фестивала, оркестри су одржали заједнички концерт на платоу Палате Провинције у Лијежу током којег је сваки од њих имао и петнаестоминутни индивидуални наступ. Свечаности су присуствовали представници цивилних и војних структура провинције Лијеж и регије Валоније, а Републику Србију  представљали су амбасадорка др Марина Јовићевић, шеф војне мисије Републике Србије при НАТО-у бригадни генерал Предраг Бандић и изасланик одбране капетан фрегате Иван Зарић.

Због изузетног пријема наших музичара и овација које су добијали и током наступа, амбасадорка Републике Србије у Краљевини Белгији др Марина Јовићевић није крила задовољство.
 
– Била је ово изузетна прилика да се представи наша земља, наша Војска, оно што је најбоље од Србије. Када на трибини стојите поред представника веома важних држава Европске уније, као једина земља из нашег региона, и када чујете химну „Боже правде“, композиције „Востани Сербие“ или „Тамо далеко“ не можете а да се не најежите. Овај културни догађај ће сигурно допринети развоју сарадње са регионом Валонија и Краљевином Белгијом, изјавила је амбасадорка Јовићевић захваливши Војсци Србије што је имала слуха да одговори позитивно на позив који је упућен Репрезентативном оркесту Гарде уз наду да ће они ускоро поново наступити у Краљевини Белгији.
 
– Начин на који су грађани Лијежа поздравили наш оркестар и одушевљење које су исказали несумњиво говори о спремности да се Србија сагледа на неки други начин, рекла је амбасадорка истакавши да је веома важна порука то што се управо застава Републике Србије нашла поред застава земаља оснивача Европске уније. Она је додала да у свакој прилици треба подсећати шта је Србија била и у Првом и у Другом светском рату и какве је вредности баштинила.
 
Бригадни генерал Предраг Бандић био је, како је рекао, поносан на своју униформу и на униформу наших Гардиста.
 
– Они су на величанствен начин представили Војску Србије и Републику Србију. Лијеж је стари град који негује традицију оваквих догађаја. Појавити се данас овде и добити такав аплауз било је задовољство, истакао је генерал Бандић.
 
Наступом Репрезентативног оркестра Гарде у Лијежу, према речима изасланика одбране капетана фрегате Ивана  Зарића, Министарство одбране и Војска Србије доказали су да придају велики значај обележавању стогодишњице Првог светског рата.
 
– Показујемо савезницима из тог периода колико нам је стало до светле традиције наших предака и колико је тај период историје за нас важан, подвукао је капетан фрегате Зарић.
 
Мелодије „Марша на Дрину“ и осталих српских корачница одјекивале су центром прелепог белгијског града и у суботу 15. септембра, када је одржан променадни концерт свих гостујућих оркестара. Велики број грађана с нескривеним задовољством слушао је бриљантну изведбу наших војних музичара уз гласне овације и аплаузе после сваке нумере.

Повезане вести