Српски потпоручник најбољи командир тенка на Тенковском биатлону

Субота, 12.8.2017 | Међународна сарадња

Потпоручник Младен Икић из 26. тенковског батаљона Друге бригаде КоВ проглашен је за најбољег командира тенка у конкуренцији 57 посада из 19 земаља које су се такмичиле на „Тенковском биатлону“.

Потпоручник Младен Икић из 26. тенковског батаљона Друге бригаде Копнене војске проглашен је за најбољег командира тенка у конкуренцији 57 посада из 19 земаља које су се такмичиле на „Тенковском биатлону". Међу награђенима су и вођа екипе потпуковник Саша Тодоров, старији водник прве класе Александар Јовић из екипе која се такмичила у дисциплини „Тенковски биатлон“ и цивилно лице Бранимир Перић у дисциплини „Пољска кухиња“.

Министар одбране Александар Вулин и командант Копнене војске Војске генерал-потпуковник Милосав Симовић обишли су припаднике Војске Србије учеснике „Међународних војних игара 2017“ на полигону Алабино недалеко од Москве и честитали им на освојеном високом шестом месту у оштрој конкуренцији, изражавајући задовољство показаним тимским духом и пожртвованошћу током такмичења.

-Поносан сам на припаднике Војске Србије који су учествовали на овогодишњим „Међународним војним играма“. Ми бројчано можда нисмо велика војска, нарочито у поређењу са земљама учесницама овог такмичења, али имамо одлично обучене војнике великог срца и то су наши припадници и показали. Шесто место у оштрој конкуренцији је успех, посебно имајући у виду чињеницу да знатан део наше екипе чине припадници Војске Србије којима је ово био први сусрет са стазама полигона Алабино. Посебне честитке упућујем потпоручнику Икићу, који је показао сјајну умешност у командовању тенком, а целој екипи желим још бољи пласман на неком од наредних такмичења, рекао је министар одбране.

Ове године на „Тенковском биатлону“, најатрактивнијој дисциплини „Међународних војних игара“, 20 тенкиста Војске Србије одмеравало је снаге са колегама из 19 земаља подељених у 57 посада. Под вођством потпуковника Саше Тодорова, запаженим резултатима у првој етапи, наши тенкисти пласирали су се у полуфинале, међу 12 екипа које су се такмичиле у такозваној „штафети“, а у финишу такмичења заузели су шесто место, одмах иза екипа Азејберџана, Белорусије, Кине, и Казакстана. Победу су ове године однели тенкисти из Руске Федерације, вишеструки шампиони „Тенковског биатлона“.

Српски тенкисти тренирали су и такмичили се на тенковима Т-72 Б3, које су за ову прилику обезбедили руски домаћини, док су се екипе Кине, Белорусије и Индије надметале на својим тенковима. Одласку у Руску Федерацију претходиле су двомесечне припреме наших тенкиста у Србији.  Најбољи резултат тенкисти Војске Србије на овом такмичењу остварили су 2015. године, када су освојили треће место, делећи победничко постоље са Русијом и Кином.

Први пут ове године осмочлана екипа Војске Србије, предвођена потпуковником Мирославом Јовановићем такмичила се и у дисциплини „Пољска кухиња“ у категоријама пекарских производа и кулинарству, са још шест земаља учесница. Пекари Војске Србије освојили су треће место у категорији производња хлеба по руској рецептури.

У оквиру пет фаза, осим надметања у припреми кулинарских специјалитета националне кухиње и пекарских производа, кувари Војске Србије морали да покажу и своје вештине у руковању оружјем. О добром утиску који су оставили кувари наше Војске сведочи и чињеница су, током такмичења, имали прилику да на свом штанду угосте министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, као и амбасадора Републике Србије у Москви Славенка Терзића.

Такмичења у оквиру Међународних војних игара стартовала су на полигону Алабино, али су се надметања истовремено одвијала на 21 полигону, у 28 војних дисциплина у Русији, Азербејџану, Белорусији, Казахстану и Кини, као и у акваторији Црног, Каспијског и Јапанског мора.  

Повезане вести